Nieuws - 12 januari 1995

Vilitzer, Staken

Vilitzer, Staken

Dat gedoe om een vijfde baan bij Schiphol zette me aan het denken. Niet alleen omdat ik vermoed dat de helft van de te hoop gelopen tegenstanders stiekem airmiles spaart, maar meer omdat een oudere jongere van Milieudefensie opriep tot en algehele staking. De boel moest plat. Klare taal. Overigens zou het wel de eerste keer zijn dat gestaakt wordt tegen extra banen.

Dan zijn hoogleraren toch maar watjes. Ligt er een plannetje om een zesde van het Wagenings professorenbestand uit de weg te ruimen: dan denk je toch dat de zeergeleerde heren minstens het werk onderbreken. Al is het maar van half een tot half twee.

No way. Hoogleraren staken niet, hoogleraren staken nooit. Die schrijven hooguit een kritisch en intellectualistisch briefje naar de een of andere krant, of bellen een elders gevestigde vakbroeder of zuster op met de wens tegen de LUW-bazen te zeggen hoe belangrijk de leerstoel voor het specifieke wetenschapsveld in Nederland en Wageningen in het bijzonder is.

Nee, dan Milieudefensie, de Hemabakkers of het Groninger streekvervoer. Die laten niks opstijgen, bakken geen taart of rijden geen bus, al is er maar dat loos. En zo hoort het ook. Nu ik er over nadenk: iedereen staakt wel eens. Behalve dus professoren. De universiteit kent slechts studiestakers. Ooit, ergens begin jaren 1970, schijnen universitaire personeelsleden uit Wageningen te hebben meegedaan aan een landelijke demonstratie. Hieronder zouden zich lieden hebben bevonden die thans de status hebben van bedreigde hoogleraar. Ongelofelijk.

Toen Ritzen in september zijn plannetjes presenteerde, viel hier en daar een lichte verontwaardiging uit de hooglerarenhoek te beluisteren of te belezen. Toen eind dit jaar de minister besloot de studenten extra te grazen te nemen, hoorde je helemaal niks meer. Mag dan nu, nu de heren en dames zelf worden aangepakt, de boel eindelijk 's een keer plat? Desnoods niet voor uzelf, maar voor de wetenschap en zij die geen leren stoelen hebben. Het zal uw hooggeleerde ego vast goed doen.