Nieuws - 7 september 1995

Vilitzer, Ritzen is ziek

Vilitzer, Ritzen is ziek

Consequent is hij nooit geweest. Al was het maar omdat ie zelf twee studies volgde en nu een ieder stapelen verbiedt. Leuk is hij ook niet. Daarvoor is hij veel te saai. Tot voor kort kon ik echter wel enig respect opbrengen voor onze onderwijsminister. Dat betrof dan vooral de wijze waarop hij met veel verve zijn onderwijsafbraak propageerde, ondertussen doen voorkomend dat dit met de grootste tegenzin gepaard ging. Dankzij de wartaal die hij deze week in Rotterdam uitbraakte, is het laatste beetje respect definitief weg.

Dat Ritzen laat onderzoeken hoeveel een student dagelijks studeert, moet hij zelf weten. Dat de uitkomst zes uur per dag blijkt te zijn, is leuk om te weten. Maar om vervolgens uit een verdwaalde hersencel een willekeurig bedrag van 25.000 gulden tevoorschijn te toveren, dat studenten zouden hebben kunnen verdienen, mits ze niet waren gaan studeren, dat doet alleen Ritzen. Om daarna de conclusie te trekken dat dat voor de staat dus een economisch verlies van 2,5 miljard per jaar betekent, is ook typisch Ritzen. En om tenslotte trots op basis van deze onzinnige gedachtenkronkel landelijk bekend te maken dat er sneller gestudeerd moet gaan worden, zoiets doet echt alleen Ritzen. Werkelijk onzinnig.

Onzinnig omdat het zomaar een bedrag is. Onzinnig omdat iedereen, die in Nederland 25.000 gulden per jaar beurt, een uitkering geniet en de staat dus ook geld kost. Of je moet als ongeschoolde 18-jarige een klote baan hebben met minimumloon. Onzinnig omdat bijna geen enkele werknemer in Nederland een veertigurige werkweek heeft. Al helemaal niet in de praktijk. Zo moet de eerste ambtenaar, die acht uur efficient bezig is per dag, nog geboren worden. Helemaal onzinnig omdat niemand acht uur per dag intellectueel kan presteren; de minister vormt het levende bewijs. Studenten kunnen bovendien niet eens acht uur per dag studeren omdat ze moeten bijverdienen, dankzij eerdere maatregelen van de minister.

Maar vooral is Ritzen's redenering ziek vanwege het louter demagogische karakter ervan: student kost staat 2,5 miljard! Nee, politici als Ritzen, die minstens een kwart van hun tijd wartaal uitslaan - en dat zijn er nogal wat tegenwoordig - zijn veel meer dan een economisch verlies.