Nieuws - 23 maart 1995

Vilitzer, Rampenplan

Vilitzer, Rampenplan

Steeds duidelijker wordt dat een leerstoel disaster management geen overbodige luxe is in deze Wereld. De aaneenschakeling van oorlogen, watersnoden, gifgassen, boeren, kistkalveren en extreem rechtse partijen maken het klip en klaar dat preventie en bestrijding van rampen, en nadien rehabilitatie van rampgebieden meer nodig is dan ooit.

Rampen genoeg voor een volwaardige leerstoel en kandidaten om de ellende effectief en op een wetenschappelijke manier het hoofd te bieden zijn er ook zat. Wim Kok bijvoorbeeld, die ondanks zestien verkiezingsnederlagen, ons land gewoon uitermate cool doormanaged. Of het hoofd van de Japanse reddingsbrigade: Ging alles bij de aardbeving nog wat stroef, bij de sarinstrooiers in de metro, verliep de hulpverlening al een stuk voortvarender. Burgemeester Zomerdijk van Ochten, lijkt me ook een hele goeie. En Willem van Hanegem: al drie jaar aan het hoofd van een regelrechte voetbalramp en desalniettemin uiterst relaxed de ene beker na de andere in de wacht slepend. Willem Alexander ook zeer geschikt. Je ziet gewoon dat zijn goeddoorvoede verschijning de mensen in Sarajevo weer hoop gaf. De voorzitter van Argo maakt ook een kansje. tenminste als-ie binnen een paar weken die ton bij elkaar weet te krijgen. Janneke Brinkman, getrouwd met een ramp, maar nog steeds in vrolijke kleuren aq
uarellerend. Trouwens wat te denken van Gerben Kuipers, die uit elke gemeentebestuurlijke ramp, vuurwerk weet te maken?

Als die leerstoel er komt geeft zet ik persoonlijk echter alles op hoogleraar Landbouwplantenteelt Struik. Die heeft namelijk vanuit de wetenschap al jarenlang te maken met de akkerbouw. Nu deze uit Nederland dreigt te verdwijnen, lijkt een overstap naar nog grotere rampen niet meer dan logisch.

Niet in aanmerking komen overigens Van Aartsen en Youp van 't Hek. En Bolkestein ook niet. Die man is zelf een ramp, creeert rampen en heeft vervolgens bizarre oplossingen voor de zelfbedachte rampen.

De universiteit heeft - gezien alle bezuinigingen - zelf ook groot profijt bij zo'n leerstoel. Ongeacht wie van bovengenoemde personen er uiteindelijk op gaat zitten, de rehabilitatie van het LUW-rampgebied zal altijd beter verlopen dan nu.