Nieuws - 8 februari 1996

Vilitzer, Pestvogel

Vilitzer, Pestvogel

Deze week geen foto in het WUB van een idioot die de Rijn overwandelt. Geen plaatje van Wageningers met de noren ondergebonden, die helemaal klaar zijn voor een eventuele Elfstedentocht. En geen prenten van ijzers in schenen, hoofden in wakken, chocolademelkdrinkers voor koek- en zopies, of enige andere vorm van ijspret dan wel leed. Iedereen weet nu wel dat het geruime tijd vriest. Dat is geen nieuws.

Deze week ook geen foto van een of meer van de 155 trage studenten, die hun beurs omgezet zagen in een lening, of van wijze wetenschappers die massapubliceren. Wellicht wel nieuws, echter weinig fotogeniek.

Wel fotogeniek en absoluut nieuwswaardig is de pestvogel. Deze vogel komt 's winters uit Scandinavie naar hier gefladderd. Eens in de zoveel jaar komen ze echter met heel veel. Vroeger viel dat soms samen met het uitbreken van de pest, vandaar de naam. Dit jaar zijn al meer dan duizend pestvogels geregistreerd, waarvan enkele tientallen in Wageningen. Dat is dus nieuws; de laatste invasie dateert alweer van dertig jaar geleden. Bovendien is de vogel net zo groot als een grijswangdwerglijster, uiterst kleurrijk en dus fotogeniek. Nu doet het WUB niet aan kleur, maar het beest heeft een leuk kuifje, dat het ook in zwart-wit lekker doet.

Dagenlang doorkruiste onze fotograaf de bebouwde kom. Met de aanwijzingen van vele Wageningse vogelaars, die in aantal de huismus verre overtreffen, legde hij talloze malen de route bejaardencentrum Nude - struikgewas sociale dienst - winkelcentrum Tarthorst af. Hij zag groenlingen, staartmezen en kramsvogels, doch geen pestvogel. Iedereen heeft inmiddels de vogel gezien, behalve onze fotograaf, die inmiddels ervan overtuigd is dat de naam van het dier een andere oorzaak heeft. Inmiddels vindt hij koekjes inpakken het mooiste beroep dat er bestaat.

Daarom deze week geen pestvogel in het WUB.