Nieuws - 6 april 1995

Vilitzer, Overdosis

Vilitzer, Overdosis

Een gewetenloze drugsdealer die bij het schoolplein staat en met flinke korting aan de kindertjes zijn waar slijt, vinden wij in Nederland een crimineel. Hoewel de scholieren vrolijk en stoned vervolgens naar de natuurkundeles gaan. Want weet iedereen: drugs zijn slecht voor de gezondheid en bovendien verslavend. De tactiek van de dealer is juist daarom allerminst charmant. Want zodra de VWO'ers flink van de coke, hasj en XTC hebben gesnoept, schroeft de dealer de prijs flink op, en is het kassa.

Echter wanneer dertig studenten bij wijze van proef voor een gering bedrag een internetaansluiting krijgen thuisbezorgd, en binnen een paar maanden zeggen niet meer zonder kunnen, roept Jan en alleman over een geslaagd experiment. Vervolgens maakt men zich op om vierhonderd nieuwe gezonde jongen mensen verslaafd te maken door toediening van goedkope overdoses informatie. En niemand die bezwaar maakt. De studenten zelf worden van de digitale trips wel vrolijk en stoned. Die regelen voor nog geen vijfentwintig gulden per maand met een enkel vingerbeweging stages en babbelen dankzij de techniek met onbekenden uit verre landen.

De infodealers zijn helaas geen onbekenden. Dat zijn harde jongens. Enerzijds een universiteit die moet bezuinigen en dus veel liever ziet dat studenten allemaal thuis achter de PC blijven zitten. Anderzijds een kabelexploitant, die destijds ongevraagd gans Nederland zestien Tv-kanalen heeft opgedrongen en bovendien grotendeels in handen is van KPN. Het onfrisse bedrijf, dat dik verdient aan de meest idiote 06-nummers, onder het mom van men is niet verplicht te bellen. Die ervoor heeft gezorgd dat relaties stuklopen, omdat niet op tijd een valentijnskaartje is verstuurd.

Op het moment dat de ongelukkigen de weg naar de collegezaal niet meer kennen, vreemden zijn geworden op hun eigen afdeling, de muizen zijn vastgeroest in hun handpalmen, en het leven voor hen zonder newsgroup waardeloos blijkt te zijn, kortom tegen de tijd dat ze totaal hooked zijn, schroeven de dealers natuurlijk de prijs op. Slikken of stikken dus.