Nieuws - 18 april 1996

Vilitzer, Nieuws van de dag

Vilitzer, Nieuws van de dag

Ooit maakte ik me iedere dag weer druk waarover ik me tijdens koffie en lunch met collegae mocht onderhouden. Kon ik praten over BSE en Bosnie of moest ik het gaan hebben over Drugs en Liberia. Zou ik wat te horen krijgen over die drie miljoen doden ver weg of had inmiddels een lichtgewonde dicht bij huis roet in het eten gegooid? Kortom: wat is het nieuws vandaag?

Dat doe ik tegenwoordig niet meer. Nieuws van de dag bestaat namelijk niet. Nieuws van de dag wordt bedacht of, liever gezegd, berekend. Daar bestaan speciale tabellen voor, waarin de ideale verhouding tussen sportnieuws, binnenlands en buitenlands nieuws en trivialiteiten kan worden opgezocht. Voorbeeldje. Er is oorlog in Bosnie, Israel en Angola. Kijk dan in de linkertabel bij drie oorlogen. Ga vervolgens naar de rechter. Geadviseerd wordt: beschrijf twee oorlogen uitgebreid en een kort; vul het nieuws van de dag aan met een gerucht over een transfer van een bekende vaderlandse voetballer naar Italie, een liegende staatssecretaris en een poedel die door een vrouw in de magnetron wordt gedroogd.

Ander voorbeeld: de nieuwsformateur moet kiezen uit een vliegtuigongeluk in Zuid-China en een bus in een Zwitsers ravijn. Dan dient hij, mits geen Nederlanders bij beide ongevallen zijn betrokken, het aantal slachtoffers te delen door de afstand die bestaat tussen de plaats van het ongeval en Amsterdam of Hilversum.

En zo kan het dus gebeuren dat honderden doden in Liberia wekenlang geen nieuws van de dag zijn, omdat een dertigjarige meneer met de naam Jakob Creutzfeldt schuimbekkend aan de poorten van een regionaal ziekenhuis is verschenen en vervolgens is overleden.