Nieuws - 31 augustus 1995

Vilitzer, Merchandising

Vilitzer, Merchandising

En waar liepen de aankomende landbouwuniversiteitsstudentjes mee over straat de eerste dagen van de AID. Precies, ja. Met een knalrooie linnen AID-tas. Gevuld met een oversized Heineken bierviltje, een condoom, een jojo en andere waarschijnlijk zeer noodzakelijke artikelen, die verder niet ter zake doen. Tasje van waarschijnlijk kwaliteit nul, bij de eerste keer boodschappen doen voor de afdeling scheurt-ie uit. Kan-ie in de vuilnisbak.

Een gemiste kans!

De universiteit had al ver voor augustus haar promotiebudget verbruikt. Opgegaan aan billboards op strategische locaties in de Randstad. Erg jammer. Dat geld had natuurlijk gestoken moeten worden in 750 T-shirts en 750 baseballcaps die in 750 tasjes van superieure kwaliteit hadden moeten zitten. Alles bedrukt met Landbouwuniversiteit Wageningen.

Nu zijn na de introductiedagen de kersverse eerstejaars louter nog te herkennen aan frisse gezichtjes of juist aan afgeleefde koppen. Maar voor allebei geldt: dat duurt niet lang. Drie weken verder in het trimester en niemand ziet meer dat deze jongens en meisjes studeren aan de enige landbouwuniversiteit die Nederland rijk is.

In Amerika kopen studenten direkt na aankomst op de campus in speciale winkels (zoiets als het centraal magazijn maar dan niet wegggestopt in de krochten van een scheikundegebouw maar prominent aanwezig in de belangrijkste winkelstraat) voor honderden dollars aan kledingstukken en attributen met naam of logo van de universiteit. Vervolgens lopen ze daar nog jaren in rond. Ze doen er na afstuderen zelfs Europe mee. Mijn doorgaans zeer nuchtere hoofdredacteur draagt na een zomercursusje van twee weken thans een Stanford T-shirt, een Stanford pet en geeft me vuur met een Stanford aansteker. En hij is real proud of it.

Kijk dat zou ik de taakgroep plus eigenlijk niet hoeven te vertellen. Maar allemaal studenten, herkenbaar als Wageningertjes, in de trein heeft veel meer spin off dan een plakkaat op het Leidse plein. Hopelijk is het geld voor de voorlichtingsdagen dit najaar nog niet helemaal op.