Nieuws - 26 september 1996

Vilitzer, Meelopen

Vilitzer, Meelopen

Rabbinge en Van der Ploeg mogen met nog een paar hoogleraren en enkele DLO-ers gaan denktanken over de fusie tussen DLO en LUW. Bedoeling is dat hun bedenksels vervolgens in de vorm van een instellingsstandpunt naar de minister gaan. Althans als het aan het college van bestuur ligt.

Van der Ploeg maar vooral Rabbinge zijn al geruime tijd zeer actief op het fusiefront. PvdA-prominent Rabbinge adviesborrelt al een paar jaar met Van Aartsen, deed mee aan workshops en hield op een verloren vrijdagavond de pen van Peper vast zodat de lege A-viertjes nog voor middernacht in een heus paper veranderden. Thans mag hij wederom een dikke stempel drukken op het standpunt van universiteit en DLO. Waarom hij zich zo uit de naad werkt, is me een beetje een raadsel, al is Hoofd Holding natuurlijk een leuke baan.

De universiteitsraad vindt het echter maar niks dat louter zo'n select clubje mannen met de fusie in de weer gaat. De raad wil voor de verandering een keer niet pas achteraf bij een proces betrokken worden. De raad wil klankbord zijn, deelgenoot in de discussie; de raad wil meehelpen een visie te ontwikkelen, waarbij een klein detail is dat de raad nog helemaal geen visie heeft.

Nu is dat meedenken door de raad hoogst ongebruikelijk. Hij hoort achter de feiten aan te lopen. Het college bereid immers voor, pas daarna mag de raad zich ermee bemoeien. Zo is het altijd geweest. Toch geef ik hen in dezen echter helemaal gelijk. Afgezien van het feit dat zo'n fusie inderdaad veel te belangrijk is om aan Rabbinge en Van der Ploeg over te laten, is het voor de raad uberhaupt de laatste kans tot meedenken en meebeslissen over een belangwekkende kwestie. Zo'n kans moet je grijpen, want zoveel staat er voor de invoering van de MUB - medio 1998 schat ik zo - niet meer te gebeuren.