Nieuws - 2 februari 1995

Vilitzer, Lieslaarzen

Vilitzer, Lieslaarzen

Ik heb het lang droog weten te houden. Het enige vocht zat tot een dag of wat geleden in de muren. Al jarenlang trouwens, omdat de huiseigenaar de muren categorisch weigert te repareren. Deze week kreeg ik echter kortsluiting van al dat water op tv. Het water klotst inmiddels alweer dagenlang in wel erg grote hoeveelheden via de beeldbuis de woonkamer binnen. Ik heb niks tegen berichtgeving over nationale rampen, prima, maar waarom heeft iedere omroep zo nodig behoefte aan zijn eigen boer en burgerevacue? Feilloos vinden camera's een weg naar deze of gene, die nog wat extra tranen plengt in het toch al wassende water. Nova heeft zelfs per keer twee boeren. Nog een geluk dat iedere gemeente maar een burgemeester heeft, zodat die moeten worden gedeeld.

Door de stroom aan waterberichten ga je je toch tussen alle sympathie voor de getroffenen door erg ergeren. Aan woordspelingen van journalisten als hulpverlening die in een stroomversnelling raakt en geevacueerden die binnen komen druppelen. Aan de verslaggever van de Volkskrant die vrijwillig een leegstaand huis betrekt in Druten, om vervolgens te schrijven dat hij bij het slapen gehinderd wordt door kwakende eenden. Aan die knakker van Nova met dat brilletje, die bij voorkeur in lieslaarzen gestoken middenin een plas gaat staan om zijn verhaal te beginnen met de woorden Gisteren was het hier nog droog.

Aan het optrommelen van allerhande politici, die indertijd voor een mer stemden en nu berouwvol pleiten voor snelle procedures zonder inspraak. Waarvan overigens die VVD'er Van Rey, eigenaar van tien wellicht niet zo strategisch gelegen pandjes in Roermond, het irritanst is.

Nee, 't is precies als die blonde Veronica-mevrouw het gisteren zei. Je weet pas echt wat zo'n ramp betekent als je er middenin staat - en dat stond ze natuurlijk ook. Je moet het met je eigen ogen gezien hebben. De NS zorgt gewoon voor een dagtocht 103, speciaal voor ramptoeristen. Die gaat naar Ooijpolder, Tieler- en Culumborgerwaard en het Land van Maas en Waal. Wellicht heb ik dan minder last van nodeloos water op de buis.