Nieuws - 21 november 1996

Vilitzer, Kleren maken de ambtenaar

Vilitzer, Kleren maken de ambtenaar

Personeel van McDonalds en de ING-bank draagt uniformen en moet er verzorgd uitzien. Dat vinden die bedrijven belangrijk. En terecht. Zelfs in het leger is een representatieve uitstraling weer done. Uit het uniform steken geen betatoeeerde hoofden meer met haar tot op de billen en linkeroren met zeven oorbellen.

Nu is de keuze voor het uniform wel een zwaktebod, waarbij bovendien de persoonlijkheid van ieder individu ernstig wordt aangetast. Een bedrijf als de Rabobank weet dat en kiest daarom voor een uitdagendere maar daarom niet minder elegante tussenweg. Personeelsleden ontvangen van ingehuurde modespecialisten bindende adviezen omtrent kleding, kapsel en andere uiterlijkheden. Van de door Wijffels gewenste lengte van rok en das tot de kleur van overhemd, make-up en schoenen. Is allemaal goed voor de Uitstraling van de bank. De werknemers mogen overigens gewoon zelf de kleren kopen.

Wat een fantastisch idee!

Dat zou aan universiteiten ook moeten: het dragen van smaakvolle kleding verplicht stellen. Meer Uitstraling. God weet dat als ambtenaren nog iets kunnen gebruiken, het wel Uitstraling is. Kijk rond aan de LUW en u weet wat ik bedoel: een breed spectrum van afgezakte spijkerbroeken, bevlekte pantalons, ladderende kousen, verkeerd kleurende combinaties, zwaar gedateerde dassen, vormeloze truien, gekreukte overhemden, veel te krappe colberts en dassen tot over de gulp of juist tot ver boven de navel. En dan heb ik het nog niet over hoofdhaar en make-up.

Bindend kledingadvies.

Slechts enkelingen als hoogleraren Fresco en Kuyvenhoven en Theijsse, secretaris van deze universiteit, weten zich smaakvol te presenteren. Dat is natuurlijk bij lange na niet genoeg temidden van de orgie van shabbyness en sjofelheid. Het is een zootje waarin geen enkel corporate image te ontdekken valt. De LUW heeft geen Uitstraling!

Ik ben daarom in het geheel niet tegen onderzoeksbemoeienis van de overheid. Zeker niet wat betreft het verstrekken van kledingadviezen aan proffen, aio's en andere onderzoekers, en zolang dat niet door Ritzen wordt gedaan. Dat spreekt voor zich.