Nieuws - 21 december 1995

Vilitzer, Kerstman bedankt!

Vilitzer, Kerstman bedankt!

Nu al kan mijn kerst niet meer kapot. Want vergeleken met die behaviouristische betweter uit Spanje is de kerstman een zeer vergevingsgezinde, genereuze, toffe, ouwe peer. De kerstman koestert geen wrok jegens hen, die zich niet iedere dag van het jaar goed gedragen. Op mijn bureau stond gisteren dan ook een kleurrijke schoenendoos. Iedereen die werkt bij de werelduniversiteit heeft zo'n doos gekregen. Zonder onderscheid des persoons. Dat is op zichzelf al fraai.

Maar wat me vooral aanspreekt in de kerstman is dat hij zelf nadenkt over wat hij zal uitdelen. Terwijl die demente Klaas het moet hebben van schoenen vol verlanglijstjes, om vervolgens fantasieloos zijn portemonnee te trekken, weet de kerstman ondanks een veel beperkter budget zeer goed uit te pakken. Neem nou die schoenendoos. Je weet gewoon dat je daarin geen gerookte zalm zal tegenkomen. Geen melbatoastjes, champignonbouillon of andere westerse trivialia. En natuurlijk geen Franse wijn. Die stopt hij in kerstpakketten voor gewone mensen. Deze pakketten gaan naar een duurzame universiteit, die een zelfbewuste koers vaart.

Wat zat er dan wel in die doos? Heerlijke koffie, thee, chocola en paranoten. Plus een door arme vrouwen eigenhandig gebakken spaarpot. Allemaal fair trade. Kijk, dat zou de kapitalistische westers-georienteerde Klaas nooit kunnen bedenken. Nee, alleen de supranationale kerstman reist in zijn zoektocht naar passende presentjes van Bolivia en Chili via Afrika en Bangladesh naar de Filipijnen. Vandaar ook dat mijterman zich verplaatst per ouwe stoomboot en aftandse schimmel, waar de kerstman de stratosfeer doorklieft met een supersnelle arreslee voortgetrokken door een roedel milieuvriendelijke rendieren.

O ja, dat vergeet ik bijna. Als laatste kwam toch nog een fles wijn uit het zaagsel tevoorschijn. Uit Chili. Waaruit ten overvloede de intelligentie van de kerstman bleek. Rekening houdend met de financiele positie van de universiteit en het gedaalde studentenaantal heeft hij de inhoud van de fles ten opzichte van voorgaande jaren gehalveerd. Driewerf hulde.