Nieuws - 16 maart 1995

Vilitzer, Foute bloes

Vilitzer, Foute bloes

Jozias van Aartsen lijkt me een sympathiek mens. OK hij is van de VVD, maar iedereen heeft zijn gebreken. Hij heeft in ieder geval niet een hoofd als dat van Braks. Dat hij zaterdag op de Dreijen door honderden boeren werd belaagd vind ik dan ook heel erg. Maar desalniettemin heel begrijpelijk. Niet omdat hij vindt dat de overheid geen verzekeringsmaatschappij is. Niet omdat hij constateert dat de dijken het gehouden hebben. En ook niet omdat de wensen van de rivierenlandboeren niet geheel stroken met hetgeen de minister hen te bieden heeft. Dat is al met al geen reden waarom zaken uit de hand zouden moeten lopen. Daar kun je over praten. Ik begrijp wel waarom de boeren zo opgefokt waren. Waarom het fout afliep.

Het ging namelijk al fout op vrijdagavond, toen partijgenoot en staatssecretaris van sociale zaken Robin Linschoten Van Aartsen voorstelde om voor aanvang van het weekend in een Haags etablissement een borrel te gaan drinken. Robin had zoals gewoonlijk weer zo'n totaal foute bloes aan. Blauw met witte kraag. Een kledingstuk waar Robin en zijn makkers patent op hebben. Een stuk textiel waar zelfs de tenen van een minzaam mens als ik spontaan van gaan krommen. Maar ja, na drie oude genever wilde Van Aartsen natuurlijk ook zo'n blauwe bloes.

Dus ging Jozias nog snel even shoppen bij Hij. De rest is bekend. J.J. moest de dag erop naar Wageningen en trok trots zijn nieuwe overhemd aan. Die werkte als een blauwe lap op een boer. Zo'n hemd trek je - als je niet Linschoten van achteren heet - alleen aan tijdens een partijtje golf. Dat weet een kind. Dat weet Bill Clinton al veel langer. Als hij de boer opgaat trekt hij iets van flanel met ruitjes aan, met een spijkerbroek eronder, en zet hij een baseballcap op. Zo werkt dat. Wat voor ellendigs je verder ook te melden hebt, klappen zullen er niet bij vallen. Gelukkig is alles nu weer goed. Van Aartsen heeft het overleeft en is in een Haagse winkel gesignaleerd met een pakje onder zijn arm waar met grote waarschijnlijkheid een ruitjesbloes in zat. En Robin heeft er een overhemd bij.