Nieuws - 18 mei 1995

Vilitzer, Duizend jaar

Vilitzer, Duizend jaar

De naam deed het al vermoeden. Millennium: tijdvak van duizend jaren betekent dat volgens het woordenboek. Ook is het de naam van een of ander financieel administratief systeem, uitgedokterd door twee snelle jongens met Angelsaksische namen. En precies dat systeem moest de universiteit weer zo nodig hebben. Niet omdat het oude systeem nu zo slecht was. Maar Millennium zou natuurlijk nog beter, nog nieuwer en nog sneller zijn. Waarschijnlijk slechts afgaand op de naam dachten ze aan de Costerweg meteen: echt iets voor de volgende duizend jaar.

Sinds een jaar of vier en voor een paar miljoen is de LUW dus wat software met die naam rijker. Alleen werkt het niet zo best. Millennium is niet nog sneller, niet nog beter en zeker niet nog nieuwer. De installatie van Millennium duurt inmiddels al langer dan de discussie over de aanleg van de Betuwelijn of de plannen van de Chinese overheid voor een stuwdam in de gele rivier. Complete peletons informatici aan de Landbouwuniversiteit programmeren zich dag en nacht suf om het pakket zachte waar geschikt te maken voor hun instelling. Waar de leveranciers met Engelse achternamen uithangen, is onduidelijk.

Ondertussen is de universitaire boekhouding een zootje. Desondanks beweren de aanschaffers van het programma dat voor het volgend millennium alles optimaal zal werken. Sommigen van hen zeggen zelfs keihard dat reeds deze zomer het - inmiddels sterk verouderde - softe spul gebruikt kan worden. Dat gelooft na vier jaar prutsen natuurlijk geen mens meer.

Hoewel er geen volksverhuizing aan te pas hoeft te komen en ook tijdrovende inspraakprocedures nimmer noodzakelijk geacht werden, wed ik dat het stuwmeer in de Yangtze, de Betuwelijn en de dijkverzwaringen eerder af zijn.