Nieuws - 21 september 1995

Vilitzer, Drie maanden

Vilitzer, Drie maanden

Ben ik, door een serie selecties goed geschift, eindelijk op de universiteit beland. Denk ik, mij kan niets meer gebeuren. Mis!

Universiteiten mogen straks in hun ogen ongeschikte studenten na drie maanden van hun instelling trappen. Bindend verwijzen noemt Nuis dat. Shit! Gelukkig moeten universiteiten wel een reden voor het wegsturen bedenken. Vraag ik me toch af: hoe gaan ze dat doen, al na drie maanden?

Even rekenen. Eerste collegeweek start begin september. Een kwartaal later... dat is rond Sinterklaas. Ruim voor de examenperiode dus. Afgezien van het feit dat uit proppencijfers niet echt veel valt af te leiden omtrent eventuele studiegeschiktheid - maar dat is wellicht een zeer persoonlijke opvatting - lijkt me de conclusie juist dat uit geen cijfers helemaal niets zinnigs valt te voorspellen.

Hoe dan wel? Gaat mijn studiecoordinator een individueel evaluatiegesprekje met me voeren? Moet ik in november een opstel van drie A-viertjes schrijven, met daarop mijn motivering van studiekeuze? Of zal door middel van EEG's mijn veranderende hersenactiviteit worden gemeten? Nee, dat is allemaal veel te omslachtig en kost uiteindelijk meer dan het oplevert.

Nee, de enige mogelijkheid om mij met goede reden bindend te verwijzen is gelegen in the big-brother-is-watching-you-chipkaart. Die dient nu al in Twente en Groningen als college-bibliotheek-telefoon-giromaatkaart. Een kleine aanpassing, zodat de chip aankomst en vertrek op verenigingen, in kroegen, op studentenkamers en in collegezalen registreert, en de universiteiten weten hoe vaak ik thuis ben, naar college ga en in het cafe zit. Is na drie maanden de verhouding scheef, bijvoorbeeld 0-0-720, dan vlieg ik er uit. En terecht.