Nieuws - 11 april 1996

Vilitzer, Doodsaai

Vilitzer, Doodsaai

De wetenschap maakt het leven er niet leuker op. Maar wel langer. Zo ben ik al jaren geleden gestopt met roken. Want van roken krijg ik kanker en van kanker ga ik Dood. Omdat het verkeer doodsoorzaak nummer een is voor mensen uit mijn leeftijdscategorie, heb ik mijn auto weggedaan en zonder condoom vrij ik sinds 1981 niet meer. Een geluk bij een ongeluk, want van de pil had ik sinds 1995 toch maar trombose gekregen.

Sinds de ozonlaag een vergiet is, lig ik bijna nooit meer aan het strand. Doe ik dat een keertje lekker toch, dan krijg ik van een of andere student wel een foldertje over huidkanker in mijn handen geduwd of wordt ik ongevraagd ingesmeerd met beschermingsfactor veertig. Leg ik af en toe een homp vlees op de barbecue, dan vertelt de buurman over de heg dat die zwarte randjes erg ongezond zijn.

Nee, aan de Dood valt niet te ontkomen. Want daarvoor hoef ik niet eens te housen, verkeren, zonnen, BBQ-en of het zonder te doen. Een eitje eten is al levensbedreigend genoeg. Van eitjes slib ik dicht en van dichtslibben ga ik Dood. Van de kip zelf kan ik eveneens beter afblijven. Zit vol met salmonella en van salmonella ga ik ook Dood. Rundvlees kan natuurlijk ook niet meer. Dan word ik mesjogge en ga daarna pas de pijp uit. Een broodje worst en een broodje tonijn bestellen in de kantine van de LUW is ook dodelijk. Dat weet ik dankzij de Mao-achtige rode boekjes, die erbij geserveerd worden: 3319 KJ is te veel en van te veel ga ik Dood.

Kortom, de Dood beheerst mijn leven. Genieten is er niet meer bij. Sinaasappels en squashen zijn verworden tot pure overlevingsstrategieen.

En wat helpt het nou helemaal? Niks. Ieder mens gaat dood. Ook de Becel-smerende, safe-sexende, joggende, fruitverslinde, niet-rokende homo sapiens. Statistisch gezien is de kans op sterven namelijk honderd procent. Miljarden mensen die leefden doch thans dood zijn, vormen daarvoor het bewijs.

Het leven wordt er inderdaad langer op. Maar niet leuker. Ik krijg opeens een onbedwingbare neiging de Matterhorn te beklimmen.