Nieuws - 7 november 1996

Vilitzer, De turbulente ICT wereld

Vilitzer, De turbulente ICT wereld

Daar had ik nou graag naartoe gewild. Naar het afscheidssymposium op donderdag van drs H. le Grand. Ik ken de goeie man absoluut niet. Weet alleen dat hij deze zomer vervroegd is uitgetreden als directeur van het rekencentrum van onze universiteit. Maar dat heb ik uit de krant moeten vernemen. Ik weet niet hoe lang hij directeur is geweest noch of ie een goeie was. Nee, ik wilde louter en alleen uit nieuwsgierigheid naar dat symposium. Vanwege de titel.

Die luidde: Management in een turbulente ICT wereld. De aankondiging stond ergens tussen Poezie en liturgie in de synagoge en Oost-Europa het investeren waard?. Management in een turbulente ICT wereld! Mijn eerste reactie was er een van onpasselijkheid. Jek. Management! Turbulent! Een! ICT! Wereld! Wat voor turboterminologie wordt hier nu weer gebezigd? ICT wereld!? Modieus en dynamisch klinkt het zeker, maar voor mij bleef het toch vooral totaal onbegrijpelijk. Vooral dat ICT. De opgekomen misselijkheid maakte echter rap plaats voor bovengenoemde nieuwsgierigheid. Want ICT, wat zou dat eigenlijk betekenen? Eerst spookten beelden door mijn hoofd van internationale communistische terroristen en commandotroepen. Vervolgens kreeg ik visioenen van containerterminals en crossterreinen. Maar wat zou een vervroegd uittredende directeur rekenkamer daar nou te zoeken hebben?

ICT. Ik had geen idee. Was er een tijdje terug niet iets als een ICT-affaire? Ik pakte het woordenboek er maar 'ns bij. ICT bestond niet. Wellicht was het een Engelse afkorting. Helaas. Ik begon te lijden aan een wervelende ICT obsessie. Wellicht moesten de C en T omgedraaid? Want dan kon het volgens een almanak het Industrieel Technologie Centrum zijn, of het Independent Telecommunications Consortium of het Internationaal Instituut Voor Lucht- en Ruimtekaartering en Aardkunde (hoe die zich overigens weten af te korten tot ITC is een vraag op zichzelf). Leek me allemaal niks voor een rekenkamerkundige, nog afgezien van de koppeling aan een wereld. Was het maar donderdag, dan zou ik het weten.

Woensdag wist gelukkig een alwetender collega het antwoord. Ik sliep inmiddels slecht en viel iedereen lastig. ICT betekend Informatie- en Communicatie Technologie. Had ik kunnen weten. Donderdag neem ik vrijaf.