Wetenschap - 9 februari 1995

Vilitzer, Chips

Vilitzer, Chips

Gelukkig, het grootste leed is geleden. De bij de evacuatie zoekgeraakte poes van oom Henk uit Druten is weer terecht. De meubels van de familie De Vries uit Tiel staan weer op hun plaats. De regendansende bisschoppen uit Zuid-Spanje krijgen inderdaad binnenkort hun neerslag - zo bevestigt Meteo-consult - en de biddende pastoors in Nederland hebben de polders droog weten te houden. Het waterpeil blijft zakken en dus kunnen de zandzakken naar Bosnie en Tsjetsjenie; de Bosnische en TsjeTsjeense kunne tegelijkertijd met een gerust hart asiel aanvragen in Nederland. Autotron en Jaarbeurs staan weer leeg. Het geld op giro 9575 stroomt binnen en de rest van de wereld blijkt nog steeds te bestaan.

In die wereld krijgen studenten straks een chipkaart. Studenten zeulen nu rond met een verwarrende hoeveelheid kaarten met verschillende functies, zo melden Informatie Beheer Groep, PTT en IBM, voorbijgaand aan het feit dat dit de enige manier is voor studenten om hun smalle beurs dik te doen laten lijken. Bovendien is het hartstikke hypocriet: niemand bij IBM en PTT heeft zich zorgen gemaakt om al die zakenlui, die met centimeters dikke pakken creditkaarten door het leven moeten gaan.

Maar goed, alles moet dus op een chipkaart. Die is dan collegekaart, telefoonkaart, OV-jaarkaart, kopieerkaart, bibliotheekkaart, sportkaart, giromaatpas tegelijk. Dat lijkt wel handig. En dat is 't waarschijnlijk ook. Totdat je de mensa niet meer in mag omdat je rood staat bij de bank, je de trein wordt uitgezet omdat je de temponorm niet hebt gehaald, en je niet meer mag sporten omdat je teveel hebt gekopieerd. Want alle gegevens staan op een kaartje, makkelijk voor Grote Broer uit Groningen en ondertussen weten ze bij IBM en PTT hoeveel kilometer je reist, wat je eet, wie je belt en waar je slaapt.

Maar dat is nog niet het ergste. Raak je die kaart kwijt, dan hou je zo goed als zeker op te bestaan. De verwachting is dan ook dat het toch al zwaar overbelaste Riagg in Ede het de komende jaren nog drukker zal krijgen. Met Wageningse studenten in een identiteitscrisis.