Nieuws - 10 augustus 1995

Vilitzer, Allemaal beestjes

Vilitzer, Allemaal beestjes

Weet u wat ik zag toen ik vanochtend wakker werd? Het RTL-4 nieuws. De meest onsmakelijke beelden en die kwamen dit keer niet eens uit het voormalig Joegoslavie. Ergens in een Israelisch dorpje marcheerden honderdduizenden pissebedachtige creaturen door de straat. Gebiologeerd keek ik naar het scherm, onderwijl een mug doodslaand en een bromvlieg wegwuivend. Het onsmakelijk gekrioel vroeg op de ochtend verstoorde weliswaar enigszins mijn eetlust maar was hoegenaamd heerlijk huiveringwekkend.

De warme zomer zorgt echter niet alleen in Israel voor een explosieve groei van nare beestjes. Olijk maken de kranten melding hoe vaderlandse huisdierbezitters, na enkele weken op vakantie te zijn geweest, bij thuiskomst letterlijk besprongen worden door huisdieren. En dan wordt niet de hond bedoeld. Velen zullen nog nooit zo gekant zijn tegen afvalscheiding nu fruitvliegen zzzo nadrukkelijk regeren over de groenbak. Elders dalen lieveheersbeestjes bij duizenden neer over strandbezoekers, die vervolgens verbaasd hun buurman vertellen dat de leuke diertjes ook kunnen bijten. Op de meest onverwachte momenten springen mensen op van terrasstoel of badlaken om vervolgens een meter of tien hard weg te lopen onder het slaken van paniekerige kreten als is-ie-weg en waar-zit-ie-nou. Dat terwijl de wespenpopulatie pas in september zijn hoogtepunt zal bereiken.

Rentokil en Klazien uit Zalk maken overuren. Een wespenverdelgingsbedrijf uit Arnhem rukt dagelijks veertig keer uit om a zeventig gulden per stuk wespenesten - omgerekend is dat anderhalve cent per wesp - te ontvolken. Ook vlinders fladderen in grote getale rond, groen- en blauwwieren tieren welig, alsmede de bacteriekolonien in de diverse plassen en grindgaten.

En ik maar denken dat de meeste beesten, met een geweer in de poten, in het voormalig Joegoslavie rondlopen. Dit weekend wordt het weer dertig graden.