Nieuws - 23 november 1995

Vilitzer, Afdrogen

Vilitzer, Afdrogen

Arme, arme werelduniversiteit. Wat een vervelende week. Het begon al op zaterdag. Toen bestempelde het op een na grootste dagblad van Nederland haar als afwaskwastuniversiteit. Overigens geheel onterecht. Toen nog. Het effect van duizenden guldens, gespendeerd aan imagoverbeteringen, leek voor niets geweest. Maar ja, dat heb je niet altijd in de hand, dat een of andere nitwit van een journalist totaal onterecht zo'n kop boven z'n artikel zet. Daar valt in zoverre mee te leven dat 't niet de eigen schuld is. Min of meer. En dus kan dat met een paar duizend gulden extra wel worden rechtgezet. Toen nog.

Inmiddels kan Voorlichting en PR dat wel vergeten. Want als je Kroonenberg laat opstappen, ben je als universiteit natuurlijk goed mesjogge. De beste hoogleraar van Wageningen! Iemand die een paar jaar geleden nog de onderwijsprijs kreeg. Zomaar weg. Als dat geen afwaskwastactie is. En dat was nog niet alles.

Het hoogste afwasborstelgehalte deze week was namelijk te vinden op de Leeuwenborch. Daar verblijdden maandagavond twee zeer illustere heren - boerenvoorborstel Van den Brink en oudafwaskwast van Akzo, ene De Jong - ruim tweehonderd aanwezigen, waaronder zo'n honderd studenten, met reactionaire praatjes omtrent het mestbeleid en aanverwante zaken. Het duo schuwde hierbij zelfs paranoide complottheorieen en simplistische derdeklas-lagereschoolscheikunde niet. Maar de honderd Wageningse economiestudenten waren daar niet tegen opgewassen. Die bleken inderdaad precies te zijn wat ik altijd al had gedacht: een afwaskwastuniversiteit waardig, want totaal afgedroogd.

Je hoeft toch zeker geen scheikunde gehad te hebben om een bejaarde ex-Akzo-werknemer, die te lijden heeft van hoge concentraties neergeslagen calcium in de hersenstreek, wat tegengas te bieden. Hadden ze dat nou maar wel gedaan, dan was ze dat geklap voor het demagogische gereutel van Van den Brink vergeven - want welke Wageningse economiestudent komt per slot van rekening niet van de boerderie?

Kortom: in een tijdsbestek van luttele dagen zijn jaren van uiterste inspanning door Voorlichting en PR, om van Wageningen een werelduniversiteit te maken, om zeep geholpen. Best wel jammer eigenlijk.