Nieuws - 31 oktober 1996

Vier universiteiten laten jonge onderzoekers rouleren

Vier universiteiten laten jonge onderzoekers rouleren

De universiteiten van Groningen, Leiden, Utrecht en Amsterdam (UvA) gaan samen dertig postdocs aanstellen, die kunnen rouleren tussen de vier instellingen. Met dit Grotius-programma willen ze de mobiliteit van jonge onderzoekers vergroten.

Postdocs zijn onderzoekers die na hun promotie een tijdelijke aanstelling krijgen. De Grotius-postdocs worden voor twee jaar aangesteld. In die tijd kunnen ze bij alle vier de universiteiten onderzoek doen, binnen onderzoekscholen of interuniversitaire onderzoekprogramma's. Het gaat om onderzoekers uit de alfa- en gamma-richtingen. Volgend jaar kunnen de eerste Grotius-postdocs aan de slag. De rectoren van de vier universiteiten selecteren de kandidaten.

Volgens de Groningse collegevoorzitter Bleumink is het uitdrukkelijk niet de bedoeling dat alleen gepromoveerden van de betrokken universiteiten in aanmerking komen voor het Grotius-programma. Het gaat niet alleen om eigen kweek; daar willen we juist vanaf."

Het Grotius-project gaat in totaal zes miljoen gulden kosten. Dit betalen de universiteiten uit de bestaande budgetten voor onderzoekscholen.