Nieuws - 6 juni 1996

Vetinname

Vetinname

Kinderen lijken het vetinnamepatroon van hun ouders over te nemen. Vrienden hebben daar weinig invloed op. Dat blijkt het onderzoek van dr ir G.I.J. Feunekes, die op 31 mei promoveerde bij prof. dr W.A. van Staveren en prof. dr J.G.A.J. Hautvast van de vakgroep Humane voeding.

Feunekes bestudeerde de vetinname van circa 1077 Nederlandse gezinnen die deelnamen aan de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling van 1992. Daarnaast bestudeerde ze sociale netwerken.

Feunekes vindt een positieve verband tussen de vetinname van ouders en hun kinderen. Dit verband verandert niet naarmate de kinderen ouder worden. Feunekes vindt dit opmerkelijk. Je zou denken dat kinderen naarmate ze ouder worden meer zelf bepalen wat ze eten, maar dat is niet het geval." Ook vrienden veranderen weinig aan de vetconsumptie van kinderen. Feunekes vergeleek het consumptiepatroon van een vijftienjarige jongen of meisje met dat van de beste vriend of vriendin en zag geen invloed. Feunekes adviseert dan ook de voorlichtingscampagnes voor een verminderde vetinname vooral op het thuisfront te richten.