Nieuws - 27 juni 1996

Vet

Vet

De plaag van de processierups neemt, althans in de media, catastrofale proporties aan. Nu worden sekslokstoffen ingezet, om in ieder geval de plaag volgend jaar te reduceren. Verdwijnt die plaat niet vanzelf?


Waarom? Het is waar dat dergelijke uitbarstingen vaak cyclisch zijn en ik heb ooit gelezen dat bij de processievlinder die cyclus vier jaar bedraagt, maar het dier is aan een opmars bezig. Het is een wat meer Zuideuropese soort die kennelijk haar territorium naar het noorden uitbreidt.

Soorten die op die manier oprukken, laten gewoonlijk hun natuurlijke vijanden enige tijd achter zich. Bovendien staan sommige natuurlijke vijanden er niet best voor, door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de manier waarop wij met het milieu omgaan. Het belangrijkste lijkt me echter dat de predatoren tijd nodig hebben om te reageren op het uitbundig voorkomen van de prooi. Als dat gebeurd is, verwacht ik dat de situatie wel stabiliseert.

Je kunt de natuurlijke vijanden een beetje helpen. Ik heb van de mensen uit ons museum gehoord dat er een tachinide vlieg is, een sluipvlieg, die haar eieren legt in processierupsen. Misschien kun je die soort massaal kweken en uitzetten. Ik denk ook dat het inzetten van Bacillus thuringiensis kan helpen. Dat micro-organisme verslijmt de rups binnen haar huid en laat zo een zak achter die weer andere rupsen besmet. Er zullen ook wel kevers zijn die rupsen eten.

Het schijnt overigens dat de processievlinder het niet zo goed doet in bossen en alleen langs lanen met Hollandse eiken lokaal massaal optreedt. Die eiken lijden er overigens niet echt onder en herstellen zich snel.

Al met al denk ik dat het probleem zich uiteindelijk vanzelf oplost en dat het nu toch wel wat wordt overdreven. Natuurlijk, de brandharen op de rupsehuid veroorzaken rode plekken, omdat ze mierezuur bevatten. Maar dat valt toch wel mee. Je moet gewoon uit de buurt blijven van de nesten van de dieren. En dat gedoe rondom de Tour de France heb ik al helemaal niet begrepen. Waar zijn ze nou bang voor? Een rood plekje op de huid? Dat is de volgende dag weg.