Nieuws - 25 april 1996

Vermeerderen

Vermeerderen

Stukjes weefsel van de bloemsteel laten uitgroeien tot volwaardige planten is een geschikte methode om mannelijk steriel gemaakte prei te vermeerderen. Dit stelt ir B. Silvertand, die 12 april promoveerde bij veredelaar prof. dr ir E. Jacobsen.

De industrie maakt voor boer en consument interessante rassen via planten die mannelijk steriel zijn. Zo voorkomen veredelaars zelfbestuiving en kunnen ze gerichter gewenste eigenschappen inkruisen. Als boeren dergelijke planten zelf, via zaadwinning, willen vermeerderen, blijkt dat de goede eigenschappen verloren gaan, omdat dan onderdrukte eigenschappen weer de kop opsteken en geen uniform gewas te telen is. Ze moeten dus voortdurend nieuw zaad inkopen. Een dergelijk ras is een hybride. Voor prei zijn nog nauwelijks rendabele methodes bekend om deze voor de zaadindustrie lucratieve hybrides te maken.

Silvertand ontwierp een methode om preiplanten massaal in het lab te vermeerderen, met behulp van stukjes bloemsteel van vijf millimeter. De veredelaar kan mannelijk steriele prei via de ontworpen bloemsteelmethode vermeerderen, stelt de promovendus. Om steriliteit te verkrijgen is de plant genetisch gemodificeerd, maar selectie van natuurlijk ontstane steriele mutanten is volgens de promovendus ook mogelijk. Mannelijke steriliteit kan spontaan ontstaan bij vegetatief vermeerderde preiplantjes. Silvertand verwacht dat de veredelingsindustrie de techniek spoedig gaat toepassen.