Nieuws - 28 maart 1996

Vergeefse acties tegen prestatiebeurs

Vergeefse acties tegen prestatiebeurs

Met een dakbezetting in Groningen, een reeks faxberichten vanuit Maastricht en rouwkleding op de tribune van de Eerste Kamer hebben studenten begin deze week nog geprobeerd de prestatiebeurs van minister Ritzen af te wenden. Maar de senaat ging akkoord met de prestatiebeurs en de beperking van de studiefinanciering. De maatregelen kunnen nu per september worden ingevoerd.

Eigenlijk had een groep met wekkers gewapende studenten op 26 maart nog de orde willen verstoren in de Eerste Kamer, door met luid gerinkel de senatoren wakker te schudden. Maar het debat verliep zoveel sneller dan gepland, dat de woordvoerder van de groep nog in de trein zat toen de senaat akkoord ging met de plannen van Ritzen. Het protest bleef daarom beperkt tot studenten in rouwkleding op de tribune.

Voorafgaand aan de behandeling van de prestatiebeurs in de Eerste Kamer hebben twaalf studenten twee dagen lang een bezetting uitgevoerd op het dak van de Informatie Beheer Groep in Groningen. Ze sloegen op zondag een ruit in, namen de trap naar het dak van de Gele Toren en barricadeerden daarna de toegang. De actievoerders wilden dat de senatoren naar Groningen zouden komen om nu eens te luisteren naar hun bezwaren tegen de prestatiebeurs. Maar het bleef stil op het dak, en koud. Op 26 maart kwam het tot een vrijwillige ontruiming. Omdat de studenten weigerden hun naam op te geven in verband met een proces verbaal, werden ze die middag nog vastgehouden op het politiebureau.