Nieuws - 5 december 1996

Verdrag moet internationale erkenning diploma

Verdrag moet internationale erkenning diploma

Studenten die voor hun studie langere tijd naar het buitenland willen zijn vaak veel tijd en moeite kwijt om hun eerdere diploma's en het studieprogramma van hun opleiding erkend te krijgen bij de universiteit of hogeschool waar zij een tijdje willen studeren. Een internationaal verdrag moet daar verandering in brengen.

De Raad van Europa werkt samen met de Unesco aan een nieuw verdrag. Kees Kouwenaar, hoofd internationalisering van de Nuffic, organiseerde vorige week in Den Haag een symposium, waar onderwijsjuristen uit veertig landen de ontwerptekst bespraken. Het verdrag moet in april 1997 op een conferentie in Lissabon worden vastgesteld.

Het verdrag geeft studenten meer rechten. Als een instelling vooraf aangeeft dat zij binnen zes maanden uitsluitsel zal geven, dan kan een student naar een college van beroep stappen als die termijn wordt overschreden", geeft Kouwenaar als voorbeeld. Elke instelling moet volgens het verdrag zo'n college hebben.

Bovendien geeft het verdrag objectieve criteria voor het vergelijken en erkennen van diploma's en studie-programma's. Als een student vindt dat een Italiaanse universiteit een krankzinnige eis stelt, kan hij zeggen: maar in Zweden of in Nederland doen ze het heel anders. Als hij dat kan aantonen, moeten de Italianen bakzeil halen. Dat is winst."

Landen die het verdrag onderteken zijn verplicht om een organisatie als de Nuffic op te richten en te onderhouden.