Nieuws - 27 april 1995

Verbod dienstwoning niet in contract regelen

Verbod dienstwoning niet in contract regelen

De gemeenteraad heeft afgelopen maandag het besluit over verkoop van een kavel op het bedrijventerrein in de Nude aan ondernemer P. de Jonge aangehouden.


In het contract was geregeld dat De Jonge bij zijn elektronica bedrijf geen dienstwoning mag bouwen, omdat dat teveel beperkingen in het kader van de hinderwet oplegt aan bedrijven die zich later vestigen. Het bestemmingsplan blokkeert de bouw van dienstwoningen al en daarom vindt de raad een clausule in het contract overbodig.

De Jonge zegt te berusten in het feit dat hij geen dienstwoning kan bouwen. Hij is blij met de discussie over het contract in de commissie ruimtelijke ordening volgende maand en verwacht dat de beperkende clausule uit het contract verdwijnt: Blijft die overeind dan kost het me bijzonder veel geld om, als er onverhoopt wel dienstwoningen toegestaan worden, het contract open te breken." De Jonge denkt dat over tien jaar de inzichten veranderd zijn en dat hij dan wel ontheffing kan krijgen: Als er dan al vijf keer ingebroken is, mijn elektronica-zaak is interessant voor inbrekers, kan het gemeentelijk beleid ineens veranderen. De gemeente is toch al bezig met een veiligheidsbeleid." De Jonge zegt nu geen last te hebben van inbrekers, maar hij heeft nauwelijks apparatuur in huis en de sociale controle is optimaal. Hij is onderhuurder van studentenvereniging SSR die in een woonwijk ligt: Op het bedrijventerrein valt die controle weg."

De Jonge is niet gelukkig met de begeleiding vanuit de gemeente: Iedere ondernemer moet zelf het wiel uitvinden als het om dit soort bouwplannen gaat. Daarvoor zou een ambtenaar vrijgemaakt moeten worden. Het heeft me vorige week weer twee dagen gekost en ik heb speciaal een advocaat moeten inschakelen", aldus De Jonge.