Nieuws - 19 januari 1995

Vangramen moeten varroamijt blijven bestrijden

Vangramen moeten varroamijt blijven bestrijden

Voorlopig zullen de bijenhouders die de varroa-mijt biologisch willen bestrijden, afhankelijk blijven van goede rassen en eenvoudige vangramen, ramen met broedcellen waarin de mijten na het binnendringen worden gedood. De lokstof die zou kunnen zorgen voor een derde type bestrijding, is namelijk nog niet gevonden.

Dit blijkt uit het proefschrift Invasion of Varroa mites into honey bee brood cells van ir W.J. Boot, die 1 februari hoopt te promoveren bij populatie-bioloog prof. dr M.W. Sabelis van de universiteit van Amsterdam en bij de Wageningse entomoloog prof. dr J.C. van Lenteren. De varroamijt huist op volwassen bijen, maar plant zich voort in de broedcellen. Boot ontrafelde enkele mechanismen rond dat proces, in de hoop het te kunnen verstoren zodat de bijenhouders minder chemische bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.

In het promotieonderzoek, betaald door de Nederlanse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO), zijn diverse geurstoffen geanalyseerd die aantrekkelijk zijn voor de mijten. Echter, een signaalstofje dat de mijt de broedcel in lokt, of een afweerstofje, werden niet gevonden. Uit oecologisch onderzoek bleek wel dat, naarmate er meer broedcellen zijn op minder bijen, er meer mijten een broedcel binnendringen. Ook bleken er bij een gelijke verdeling van darre- en werkstercellen, acht keer meer mijten in een darre-cel te kruipen.

De varraomijt (Varrao jacobsoni Oudemans) is momenteel de belangrijkste plaag van de Westerse honingbij. Oorspronkelijk kwam deze mijt alleen voor in Azie waar hij niet als probleem werd gezien. Maar door de uitwisseling van koninginnen en volkeren, is de mijt nu over de hele wereld een probleem.