Nieuws - 21 november 1996

Vanaf 1998 nauwelijks doorstromers verwacht

Vanaf 1998 nauwelijks doorstromers verwacht

In 1997 kunnen hbo'ers voor het laatst in de oude vierjarige programma's instromen. Daarna wordt doorstuderen op de LUW na het hbo nog onaantrekkelijker dan het nu al is. Niet alleen heeft de IBG in Groningen steeds minder jaren studiefinanciering te vergeven, ook moeten afgestudeerde hbo-studenten vanaf 1998 aan de nieuwe eisen van de vijfjarige programma's voldoen. Dat betekent langer studeren met minder geld. Verder vervallen de collectieve vrijstellingen op de LUW vanaf 1998. Elke student zal op individuele basis voor elk vak bij zijn examencommissie vrijstelling moeten vragen.

Dit schrijft het college van bestuur in een brief naar alle onderwijscommissies, studiecoordinatoren en examencommissies. Zo'n 75 procent van de doorstromers meldt zich aan voor opleidingen die vijf jaar zijn geworden. In 1997 hoopt de LUW nog enkele tientallen doorstroomstudenten extra te trekken, omdat ze dan nog eenmaal de kans krijgen om in de oude programma's in te stromen. Doorstromers die in 1997 aan een vierjarige versie van een vijfjarig programma beginnen, moeten binnen drie jaar hun bul op zak hebben. De universiteiten die vijfjarige opleidingen verzorgen, zijn namelijk wettelijk verplicht om tot 1 september tweeduizend studenten de kans te bieden afsluitende examens voor de vierjarige opleiding af te leggen.

Overigens organiseert de LUW geen speciale open dagen meer voor doorstromers, meldt de Nieuwsbrief studentenwerving. Studiecoordinatoren vinden het onfatsoenlijk om actief hbo'ers te werven, omdat de wettelijke regelingen het hen steeds moeilijker maken om hun studie op de universiteit voort te zetten.