Nieuws - 5 januari 1995

Van der Maesen

Van der Maesen

Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Zullen we het hier eens gaan hebben over aardige plannen. Wat heeft een universiteit nodig om geen op de markt gerichte leerfabriek te worden?

Natuurlijk een aantal fundamentele vakken als gedegen basis. Die zullen nooit veel studenten trekken, zeker niet als afstudeerder. Maar ze zijn hard nodig voor een brede laag van richtingen.

We moeten binnen Wageningen natuurlijk steeds werken binnen een minimumopzet, maar met een kleine levenskrachtige groep hoeft dat geen probleem te zijn. Al zijn we wel te klein om zelf aan nieuwe moleculaire technieken te kunnen werken. We hebben het even zwaar, al is dat natuurlijk gek als je ziet dat biodiversiteit overal hoog in het vaandel staat. Misschien is dat ook een PR kwestie, want je kunt wel van je eigen gelijk en belang overtuigd zijn; als je anderen niet weet te overtuigen, houdt het op.

Met de traditionele aanpak kunnen we nog veel en goed werk doen met betrekking tot de flora in Afrika. Er zijn nog zoveel soorten, rassen en varieteiten, ook in relatie tot cultuurgewassen, te beschrijven. Het is echt detectivewerk. Vergeet ook niet dat er de afgelopen jaren een gigantische investering is gepleegd in ons Herbarium Vadense. Onze verzameling klinkt als een klok, dat werd vorig jaar nog op een groot congres geconstateerd, en we worden tenminste zestig keer per jaar geraadpleegd voor omvangrijke leenzendingen. Als je het over cultuurgoed hebt, dan is onze verzameling dat.

Compleet ben je natuurlijk nooit; misschien voor sommige kleinere regio's. We moeten dus specialiseren. En dan nog vind je regelmatig onbekende niet eerder beschreven soorten. Vorig jaar nog vonden we een boom van veertig meter, een leguminoos, met prachtige bloemen en peulen. We zijn speciaal teruggegaan, want de boom is echt nooit eerder beschreven. En dat is in dit geval heel bijzonder. Maar iedere reis komen we wel iets nieuws tegen.

Tsja, die vondst van die fossiele boom in de buurt van Sydney door onze Australische collega's was natuurlijk helemaal fantastisch. Ik ben ervan overtuigd dat er in Afrika, Zuid-Amerika, delen van Azie en Australie nog talloze niet eerder ontdekte planten voorkomen. Het is een race tegen de klok.

Kort en goed: de Landbouwuniversiteit is een uitstekende universiteit. Carry on the good work, zou ik willen zeggen en: de basisdisciplines horen daar helemaal bij."