Nieuws - 6 juni 1996

Van Eck wint standwerkersconcours

Van Eck wint standwerkersconcours

Goudgele frieten, da's pas genieten." Met onder andere deze slogan won dr. ir. Herman van Eck van de vakgroep Plantenveredeling het standwerkersconcours waarmee de Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW) woensdag 22 mei haar vijftienjarig bestaan vierde. Met veel humor prees hij zijn waar aan, een genenkaart van de aardappel, waarmee een betere selectie van rassen mogelijk is. Naast Van Eck deden vijf andere onderzoeksteams mee aan het concours.

U moet het zien als een predictor-test", zo lichtte de LUW'er zijn onderzoek toe. Wij kunnen met deze kaart zo de genen traceren die resistent zijn tegen bruinrot of de gekke-aardappelenziekte. Langdurige en kostbare veldproeven, waarin we die eigenschappen terugkruisen, zijn niet meer noodzakelijk."

Aan het concours was een prijs verbonden van 25 duizend gulden. Van Eck hoefde niet lang na te denken over wat hij met dat geld gaat doen. Een internationaal congres bijwonen. De rest stop ik in mijn onderzoek."

Met het standwerkersconcours belichtte STW met een knipoog haar eigen werkwijze. STW laat onderzoeksvoorstellen beoordelen door een jury bestaande uit gerespecteerde wetenschappers en leken uit het bedrijfsleven. En STW doet dat goed, liet dr. R.J. van Duinen van onderzoeksorganisatie NWO op het STW-feestje weten. NWO en Economische zaken kunnen zich volgens hem geen geschiktere bestemming voorstellen voor de 55 miljoen gulden die zij STW toekennen.