Nieuws - 21 maart 1996

Utrecht en Leiden geven studenten een beurs

Utrecht en Leiden geven studenten een beurs

Studenten die in september 1996 in Leiden of Utrecht beginnen aan sommige beta-opleidingen, komen in aanmerking voor een jaar extra studiefinanciering. De universiteiten betalen dit extra jaar.

Het extra jaar dient om beta-studenten een reele studieduur te bieden, aldus de Universiteit Utrecht. In tegenstelling tot minister Ritzen en de Tweede Kamer zijn de universiteiten van mening dat de officiele studieduur vijf jaar zou moeten zijn. De regeling wordt mede getroffen naar aanleiding van de conclusies van visitatiecommissies van beta-opleidingen. Zo stelde de visitatiecommissie Wiskunde bij de aanbieding van haar eindrapport, ruim een week geleden, dat de wiskunde-studie aan de algemene universiteiten ook vijf jaar zou moeten duren". Volgens de commissie dwingt de krappe tijd de studenten nu tot half werk".

Aan de Universiteit Utrecht studeert naar schatting twintig procent van alle beta-studenten in Nederland. De naar verwachting meer dan vijfhonderd beta-studenten die in september aan hun studie beginnen, komen voor de regeling in aanmerking.

Hoeveel geld daarmee gemoeid is, valt niet met zekerheid te zeggen, maar we hebben er tussen de een en twee miljoen gulden voor over", aldus een woordvoerder van de Utrechtse universiteit. De Rijksuniversiteit Groningen trof vorig jaar al een dergelijke regeling voor vier studierichtingen en overweegt momenteel om deze uit te breiden.