Wetenschap - 23 maart 1995
Universiteiten kritiseren plannen tempobeurs
Universiteiten kritiseren plannen tempobeurs
De VSNU vreest ook dat door het schrappen van de mogelijkheid van tijdelijk uitschrijven, studenten die langdurig ziek zijn of bestuursfuncties bekleden in problemen komen. Het rigide stelsel kan leiden tot een groot beroep op auditorfondsen, waardoor universiteiten zelf voor de kosten moeten opdraaien.
De VSNU stelt daarom voor om in het eerste jaar een norm van 25 procent van het aantal studiepunten te handhaven en niet te verhogen tot 70 procent, om zo de orienterende en verwijzende functie van de propaedeuse beter gestalte te geven. Na het eerste jaar wil de VSNU een lening, die na vijf studiejaren wordt beoordeelt: als een student dan tenminste vijftig procent van de studiepunten heeft gehaald wordt de lening omgezet in een beurs.
Ook in de Tweede Kamer is inmiddels kritiek gerezen op de plannen van de bewindslieden van Onderwijs. De PvdA wil studenten zeven jaar de tijd geven om hun diploma te halen en sluit de mogelijkheid van tussentijds uitschrijven niet uit. Coalitiegenoot VVD verzet zich tegen het oprekken van de norm tot zeven jaar, maar wil wel tussentijds uitschrijven mogelijk maken. D66 heeft problemen met het tempo van invoering van de nieuwe plannen.