Nieuws - 10 augustus 1995

Universiteit bouwt milieuvriendelijk

Universiteit bouwt milieuvriendelijk

De Landbouwuniversiteit heeft een lijst met milieuvriendelijke bouwmaterialen opgesteld. Deze lijst zal gehanteerd worden bij nieuwbouw en renovatie van universiteitsgebouwen. De afdeling Gebouwen en Terreinen (G&T) heeft de lijst samengesteld op basis van bestaande lijsten en eigen inzichten. Daarbij zijn vooral gezondheid in gebouwen en duurzaamheid zwaar gewogen.

De lijst is gepresenteerd aan zo'n veertig betrokkenen uit de Landbouwuniversiteit, de gemeente Wageningen, de bouw en architecten. Daarbij kwam naar voren dat milieuvriendelijke bouwmaterialen vaak duurder zijn en dat daarom introductie niet gemakkelijk is.

Ir M. van Hezik, directeur van het in Ede gevestigde Stabu (standaardisatie besteksystematiek) en voorzitter van het Wagenings ondernemerscontact, stelde dat het vooral de toeleveranciers zijn die geprikkeld moeten worden om over te stappen op milieuvriendelijke bouwmaterialen. Die worden in beweging gezet als de overheid met regelgeving komt. Als opdrachtgever kan de LUW ook een rol spelen door heldere eisen te stellen, meende Van Hezik.