Nieuws - 10 augustus 1995

Unifarm bouwt mobiele fotosynthese-meter

Unifarm bouwt mobiele fotosynthese-meter

De LUW beschikt sinds begin deze zomer over een mobiele fotosynthese-meter, die in het veld meet hoeveel kooldioxyde (CO2) planten gebruiken om te fotosynthetiseren. Haar eerste fotomobiel bouwde de LUW zo'n 24 jaar geleden. Die Pipokar ging op in brand; opvolger de groene draak functioneerde slecht. Nu heeft het LUW-proefbedrijf Unifarm samen met de vakgroep Theoretische produktie-ecologie de nieuwe witte engel gebouwd.

Het meetproces begint in de drie gewaskamers van de witte engel. De aan- en afvoer van CO2 staat onder exacte controle, zodat precies bekend is hoeveel het gewas gebruikt voor fotosynthese. Elke gewaskamer heeft een eigen klimatiseringskamer, die ervoor zorgt dat de lucht in de gewaskamer de buitenlucht zo dicht mogelijk benadert, met dezelfde temperatuur en vochtigheid. Het echte meten gebeurt in de meetwagen, een soort woonwagentje volgestouwd met computerapparatuur.

Onderzoeker Bjorn Dirks is de eerste gebruiker van de fotomobiel. Een heel seizoen meet hij continu de fotosynthese van gras. Als je weet hoe gras zich over het algemeen gedraagt, kun je kijken of simulatiemodellen kloppen."