Nieuws - 15 februari 1996

Uitsluitend voor Heren

Uitsluitend voor Heren

Studentenhuis H6

Mannelijke leden van studentenvereniging Ceres die afgeroeid zijn bij Argo: potentiele bewoners van Heerenstraat 6. Al sinds 1937 is H6 een Cereshuis. Toen nog gerund door corpsploertinne Tante Dien. Vrouwelijke bewoners waren voor Tante Dien taboe, evenals dames die een nachtje wilden blijven slapen. Dat laatste is inmiddels mogelijk, al kan een pril liefdespaar rekenen op gebarricadeerde deuren en een loeiende stofzuiger voor het raam. Traditie. H6 is een huis van mores, waarvan vele schriftelijk zijn vastgelegd.


Derdejaars agrosysteemkunde Henk Schoonhoven licht eufemistisch het fenomeen van louter mannelijke bewoners toe. Meisjes passen niet bij de manier waarop wij met elkaar omgaan. Bovendien zit er geen slot op de douche."

Vijfdejaars milieu-economie Richard van Bommel, de huisoudste, beaamt: Er heerst hier een mannensfeer. Niet dat we vrouwonvriendelijk zijn, zeker niet."

H6 telt acht kamers en momenteel veertien bewoners. Normaal zijn het er zestien; de studenten wonen met z'n tweeen op een kamer. Zogeheten holmaatschappen, legt het duo uit. Degene die door het huis gevraagd wordt als bewoner, heet voordeur. Hij zorgt voor een kamergenoot, oftewel achterdeur. Van Bommel: Dat is natuurlijk iemand waarmee je goed kan opschieten, want je woont al gauw een jaar of drie samen."

Nieuwkomers dienen zich in te drinken. Een leuke borrel met veel mensen en met bepaalde spannende ceremonieen", aldus Schoonhoven, die verder niet wil uitweiden. Tv's zal je op H6 niet aantreffen. Gebruikelijk is dat de nieuweling enkele tv's meebrengt, die vervolgens het raam uit gaan. Een blik op de tuin leert waar de restanten blijven.

Van Bommel, bijna vier jaar in huis, bewoont een kamer op zolder. Voorrecht van de huisoudste, want het is wellicht het rustigste plekje. De huisjongste - sjongste - woont beneden. Hij draagt naar oud gebruik zorg voor de koffie van half elf, toet geheten. De sjongste gaat met een toeter het huis door om alle aanwezigen hierop te attenderen. Toet is een verplicht nummer; onwillige huisgenoten worden desnoods onder de zachte dwang van water en bezemstelen tot deelname gemaand. Blij zijn tijdens de toet is niet aan te raden. Dat kost geld. Geld waarmee de sjongste eropuit wordt gestuurd om gebak te halen.

Thee om half vier is eveneens een ritueel; een regelmatige verschijning op de kroeg gewenst. Kortom, een H6'er heeft niet al te veel rust - en dankzij het holmaatschap ook geen privacy. Hetgeen volgens Van Bommel zelden tot interne spanningen leidt. Wel bijvoorbeeld als de een om vijf uur zijn bed induikt en de ander de volgende ochtend al om twaalf uur muziek opzet." Schoonhoven: In de examenperiode is het echter vrij rustig. En als iemand moet solliciteren zoekt ie gewoon een ander bed op." Al kan het gebeuren dat een dronken vogel beneden de stoppen uitdraait en die persoon een uur te laat wakker wordt met een knipperende wekker," lacht Van Bommel.

Tijd voor een rondleiding, beginnend op de begane grond. Huiskamer annex logeerkamer, inclusief geschilderd portret van Tante Dien. Het langste toilet van Nederland - een lange gang met aan het einde een toiletpot. De keuken, hoewel koud en donker, oogt schoon. Schoonhoven: 's Zondags hebben we altijd corvee."

Op de gang hangt het klooienbord. Hier kunnen bewoners op- of aanmerkingen kwijt omtrent nieuwkomers. Zo blijkt iemand naar de zin van zijn huisgenoten te veel bij zijn vriendin te bivakkeren. Op de eerste verdieping staat de kamer van de sjongste leeg; de lucht doet denken aan een kroeg na sluitingstijd. In de gang hangt een roeiboot; de punt boort zich door een muur om uit te monden in een kamer. Thans roeit het huis in de Tante Dien 6, die veilig op Argo is gestald.

Alle kamers zijn voorzien van gadgets, zoals het complete Wilhelmus of een portret van koningin en prins. De toer eindigt op zolder. Ceresbullen van (oud-)bewoners aan de muur, waarvan sommige ernstig geblakerd door een brand van begin jaren tachtig.

Niet alleen op Ceres geniet H6 - een selectief clubje - een zekere reputatie. Bij grote barbecues of wanneer piano's via het raam op straat - de voortuin - belanden, wil de politie wel 'ns langskomen. Schoonhoven: Vroeger was dat altijd dezelfde agent. Die kende iedereen bij de voornaam en zei gewoon dat 't vuur uit moest. Nu komen ze uit Ede, zijn ze onbekend met de situatie. Soms voel ik me dan een halve crimineel."

De relatie met de niet-Ceres-buren van het studentenhuis op nummer 8 is dan ook niet optimaal. Schoonhoven: Ik kan me hun ergernis ook wel voorstellen, want soms zijn de treiterijtjes drastischer dan een bal in de tuin. Dan gooien we met eten, dat vervolgens de tuin van de buren in vliegt." Van Bommel: In de statuten staat dat we het leven van 8 zo zuur mogelijk moeten maken. Maar die dateren wel van vijftien jaar geleden. Toen was de relatie erg slecht."

De H6-bewoners zijn zich dus bewust van een zekere beruchtheid bij de buitenwereld. Schoonhoven: Ja, alsof we alleen maar zuipen en nooit studeren. Ik denk dat dat in het verleden veel radicaler was, maar toen kon je nog gerust drie jaar van de studie verkloten."

We gaan met onze tijd mee," beaamt huisgenoot Kees Huizinga. We kunnen nog maar vijf jaar studeren." Om er aan toe te voegen: Maar we hebben zeker geen last van onze reputatie. We staan voor die reputatie en daar willen we natuurlijk geen afbreuk aan doen." Schoonhoven: Ja, wat dat betreft zijn we best conservatief."