Nieuws - 9 november 1995

Twintig Melkertbanen bij ATO

Twintig Melkertbanen bij ATO

Het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek (ATO-DLO) heeft in samenwerking met Start, het uitzendbureau van de regionale arbeidsvoorziening, twintig Melkertbanen opgezet. De banen zijn bestemd voor werklozen die langer dan een jaar werkloos zijn. De overheid dekt de helft van de loonkosten, de werkgever neemt de andere helft voor zijn rekening. De werkloze behoudt zijn uitkering en doet werkervaring op.

ATO-voorlichter H. van der Schild verwacht slechts zeer beperkt werkloze Wageningse ingenieurs te kunnen plaatsen: Ons onderzoek vraagt om proceskundigen en is niet zo groen als dat op de andere onderzoeksinstituten. De plaatsen zijn voor middelbaar tot hoger opgeleiden die we graag werkervaring bieden. Wij hebben werk in overvloed."

Hij verwacht dat het ATO binnen driekwart jaar van vierhonderd naar vijfhonderd medewerkers doorgroeit. Ongeveer de helft van de medewerkers heeft een vast dienstverband. Volgens Van der Schild komen de Melkertbanen niet in de plaats van de erkend gewetensbezwaarden. Daarvan had het ATO in het verleden een groot aantal in dienst. Deze bron van arbeidskrachten droogt op, nu de dienstplicht is afgeschaft.

Alle projecten in het kader van de Melkertbanen zijn experimenteel. Zo zijn er in Wageningen ook nog eens zestig plaatsen voor werkloze ingenieurs, die ermee in het midden- en kleinbedrijf of internationaal aan de slag kunnen gaan.