Nieuws - 29 februari 1996

Twentse studenten tevreden met chipkaart

Twentse studenten tevreden met chipkaart

In Twente is een proef met chipkaarten tussentijds als redelijk succesvol beoordeeld. Met een chipkaart kunnen studenten betalen als de kaart is opgeladen, gebouwen binnen, boeken lenen, telefoneren en zelfs hun OV-kaart thuislaten. Rondom de kaart lijkt een ware concurrentieslag te ontbranden tussen verschillende leveranciers.

De afgelopen week ontving het college van bestuur van de Landbouwuniversiteit het Surf-rapport Chipkaart-gebruik door Universiteiten en Hogescholen. In dat rapport wordt samenwerking aanbevolen tussen twee verschillende aanbieders van chipkaarten. De proef in Twente wordt verzorgd door de IBG, PTT-Telecom en IBM. De stichting Surf, die de informatisering van de onderwijsinstellingen verzorgt, wil een kaart aanbieden die is gebaseerd op de functionaliteit van de universiteit en hogeschool en niet op de functionaliteit van de IBG.". Dat zegt de voorzitter van de Surf-werkgroep die het rapport opstelde, G.M. van Eck, medewerker van I&D van de LUW.

In ons rapport pleiten wij voor een kaart waarop ook de diensten van het consortium van IBM, PTT en IBG kunnen worden opgenomen. Heb je een kaart die inhoudelijk is afgestemd op de universiteiten, dan kun je veel beter inspelen op het gebruik van de centrale computersysteem van de LUW. Studenten kunnen zich dan thuis opgeven voor examens en hun cijfers inzien. Met leesapparaatjes thuis is privacy gewaarborgd."

In Twente vinden studenten de kaart weliswaar makkelijk maar ze vinden wel dat het opladen erg traag gaat. Ook vinden ze het een nadeel dat ze bij verlies van de kaart erg veel kwijt zijn, omdat er zoveel functies opzitten.