Nieuws - 5 september 1996

Tweedejaars blikken terug

Tweedejaars blikken terug

Houd de boel bij en ga in de bibliotheek leren

De AID is afgelopen, de introducties van de verenigingen zijn voorbij en deze week zijn de eerste colleges begonnen voor LUW-jaargang 1996. Voor veel eerstejaars is het begin van de studie een sprong in het duister. Het pad van de propedeuse is immers bezaaid met struikelvakken. Wat te doen en wat te laten? Vier tweedejaars laten hun licht schijnen over hun eerste jaar. Sinds maandag is dat achter de rug - tenminste voor drie van hen.


Johan van Nieuwburg studeert nu ongeveer een jaar in Wageningen. Hij vindt zichzelf geen echte tweedejaars student, omdat hij al is afgestudeerd aan de agrarische hogeschool. Doorstromers slaan niet los, zoals eerstejaars", denkt Johan. Ze hebben al studeerervaring." Bovendien is een doorstromer over het algemeen wat ouder dan de studenten die recht van de middelbare school komen en is iedere doorstromer al een keer eerder eerstejaars geweest.

Ik heb niet zoveel contact met gewone eerstejaars", vertelt Van Nieuwburg. Tijdens de AID was ik aan het werk. Dat was eigenlijk wel jammer, daar heb ik niet zo goed bij nagedacht." Veel vrienden in Wageningen zijn net als hij doorstromer. Daar kan ik goed mee praten. Zij hebben dezelfde problemen als ik en met hen werk ik af en toe samen."

Van Nieuwburg kan ook goed opschieten met zijn huisgenoten. Hij woont in een barak op Droevendaal. Mensen denken vaak dat iedereen op Droevendaal geweldig alternatief is, maar in mijn barak woont zelfs geen vegetarier." Wonen op Droevendaal kent zo zijn beperkingen, maar daar kan hij mee leven. Je moet wel een beetje een survival spirit hebben."

Studeren aan de LUW is anders dan aan de agrarische hogeschool. Die was een stuk praktischer", zegt Van Nieuwburg. Hier ga je wat dieper op de zaken in." De LUW-practica zijn beter dan hij gewend was op de agrarische hogeschool. Daar stond je met een groepje te kijken naar een proef, hier doe je die proef met z'n tweeen. Je kunt merken dat de LUW een groter budget heeft; er is meer materiaal."

Van Nieuwburg raadt vooral doorstromers aan om al voor de studie begint een planning te maken. Sommige vakken kun je niet in hetzelfde trimester volgen, omdat de colleges of practica samenvallen. Als je niet goed plant dan zit je het ene trimester duimen te draaien en het volgende trimester weet je niet meer waar je moet blijven vanwege al het werk."

Temponorm

Houd de boel bij en ga in de bibliotheek leren." Dat is de boodschap van Paul Vennegoor. Hij heeft zich voorgenomen om dat ook te doen, al is het nu te laat de temponorm nog te halen. In de bieb zit je met lotgenoten bij elkaar", legt hij uit. Bovendien, als je een kwartiertje om je heen zit te kijken, dan ben je wel uitgekeken. Die boeken bewegen niet zoveel. En je komt niet in de verleiding om een uur koffie te drinken, zoals in de afdelingskeuken."

Ruim een jaar geleden toog Vennegoor naar Wageningen om biologie te gaan studeren. Ik had allemaal betavakken in mijn pakket en biologie leek me wel te doen. Ik houd wel van bloemetjes en plantjes. Dat viel dus een beetje tegen."

De eerste tijd ging Vennegoor nog iedere dag om half negen naar college. Dat betekende elke morgen de trein van vijf voor zeven vanuit zijn woonplaats Zutphen. Het was hem niet gelukt om een kamer te krijgen. Toen hij een kamer kreeg aangeboden op Droevendaal, accepteerde hij die dan ook ongezien. Droevendaal en Vennegoor bleken echter niet zo goed bij elkaar te passen. Ik zat op een vegetarische barak. Het eten vond ik niet zo fantastisch." In die tijd ging hij nog elk weekend naar huis. Ik was gewoon op de vlucht en bovendien kon ik dan ook eens goed eten."

Zijn nieuwe kamer op studentenflat Asserpark bevalt wel. Dat is meer mijn richting. Niet van dat alternatieve." Hij is zich gaan hechten aan flatkroeg Annie's. Als je onder de flat een kroeg hebt, waarom zou je dan nog naar de stad fietsen?", stelt hij retorisch. Annie's is een soort tweede huiskamer geworden. Twee maanden heeft Vennegoor de functie van een bestuurslid waargenomen. Zijn vriendin heeft hij ontmoet tijdens de flatkroegen-feestweek. Een studentenvereniging heeft Vennegoor niet nodig. Mensen leer ik toch wel kennen", stelt hij. Even slaat de twijfel toe: Misschien was ik lid geworden van KSV als ik wat meer studiepunten had gehaald." Maar hij herstelt zich snel: Ach, dat is toch niks voor mij."

Ook Antoine Thewessen was aanvankelijk niet van plan lid te worden van een studentenvereniging. Een klasgenoot heeft hem uiteindelijk toch overgehaald om lid te worden van SSR. Hij heeft er geen spijt van gehad. Bij SSR heb je weinig verplichtingen", vertelt hij. Desondanks was hij het afgelopen jaar vaak in het verenigingsgebouw te vinden. Ik was niet erg actief, alleen voor de frietcommissie en de ouderdagcommissie. Maar ik was wel veel op de kroeg." Verder is Thewessen actief voor studievereniging Nicolaas Apert, bovendien is hij een enthousiast waterpoloer.

Examenbank

Nadat hij uit het Zuid-Limburgse dorpje Schimmert verhuisde naar Wageningen is Thewessen niet losgeslagen. Het eerste trimester heeft hij hard gestudeerd. Oke, daarna ben ik misschien wel een beetje losgeslagen." De studie, levensmiddelentechnologie - Ik las altijd al de ingredientenlijst op verpakkingen - heeft daar weinig onder te lijden gehad.

Voor het komende jaar heeft hij nog een aantal projecten op stapel staan. Zo heeft hij zich voorgenomen zijn rijbewijs te gaan halen en wordt hij lid van de dokacommissie van SSR. Wellicht dat hij daar zelfs een cursus gaat doen, om te leren omgaan met de nieuwe fotoapparatuur. In de vakantie heeft hij gewerkt, om geld te verdienen voor een fototoestel. Druk? Het afgelopen jaar ging het goed, waarom nu niet?" is het luchtige commentaar. Alleen Fysiologie van mens en dier bleek een struikelvak. Twee keer gedaan, twee keer niet gehaald. Ik was totaal niet gemotiveerd. Dat vak heeft niets met mijn studie te maken. Ik verdenk ze ervan dat ze het vak ertussen hebben gestopt om het programma van de propedeuse vol te krijgen."

Bij SSR praat Thewessen weinig over de studie. Dat is meer iets waar hij het met zijn afdelingsgenoten over heeft. Handig vindt hij wel de examenbank van SSR. Daarin worden oude examens bewaard, goed om mee te oefenen.

Dit jaar zijn maar weinig nuldejaars mee geweest met de introductie van SSR. Jammer, vindt Thewessen. Als ik het gebouw binnenloop, heb ik altijd het gevoel: Dat is onze kroeg, die kroeg is een stukje van mezelf." Hij kan zich wel voorstellen dat veel studenten zich laten afschrikken door de hoge studiedruk. Ze willen eerst een jaar kijken hoe het gaat, voordat ze beslissen of ze lid worden van een vereniging. Maar dan is het volgens Thewessen te laat. Als ik vorig jaar geen lid was geworden, dan had ik dat nu ook niet meer gedaan. Ik had dan waarschijnlijk wat meer met mijn studiegenoten opgetrokken."

Lotingsnummer

Na een jaar studeren in Wageningen houdt Kirsten Meijers het voor gezien. Ze verruilt de landbouwstad voor de hoofdstad, landinrichting voor geneeskunde. Vorig jaar werd ze uitgeloot voor die studie, nu was het geluk op haar hand. Voor de tweede keer wordt ze eerstejaars.

Ze heeft zelfs opnieuw de introductie meegemaakt, al is het in de verkeerde stad. Ik had een goed lotingsnummer, dus ik was bijna zeker van een plaats en heb introductie gelopen. Maar wel in Maastricht. Dat ik in Amsterdam geplaatst zou worden had ik niet gedacht. Ik wilde overal naar toe, behalve Amsterdam of Rotterdam." Ze probeert nog te ruilen, maar heeft niet veel vertrouwen dat dat lukt.

Meijers heeft goede herinneringen aan het jaartje Wageningen. Tot het laatste moment heeft ze getwijfeld of ze wel weg wilde om geneeskunde te studeren. Die twijfel moet je in stand houden, tot je zeker weet dat je bent ingeloot. Anders valt het zo tegen." Het Wageningse jaar is niet voor niets geweest. Ik heb een gaaf jaar gehad. Veel vrienden gemaakt bij SSR en zelfs nog genoeg studiepunten gehaald."

Een kamer in Amsterdam heeft Meijers nog niet gevonden. Voorlopig woont ze nog aan de Thorbeckestraat in Wageningen, met drie jongens in een flat. Lekker veel vrijheid." De jongens zijn nog redelijk netjes ook. Zelfs de douche is keurig." Ze leerde haar toekomstige huisgenoten kennen tijdens de verenigingsintroductie van SSR. Het ziet er niet naar uit dat ze op korte termijn verhuist. Het is hier gezellig en voor een kamer in Amsterdam sta je zo een jaar op de wachtlijst."