Nieuws - 5 september 1996

Twaalf miljoen voor DNA-onderzoek aan zandraket

Twaalf miljoen voor DNA-onderzoek aan zandraket

De Europese Unie steekt de komende twee jaar zes miljoen Ecu (12,6 miljoen gulden) in de verdere opheldering van het DNA van de modelplant Arabidopsis thaliana (zandraket). Het plantenveredelingsinstituut CPRO-DLO in Wageningen, waar nu drie mensen het DNA van zandraket screenen, krijgt zes ton. Daarnaast gaat een half miljoen gulden naar de Universiteit van Amsterdam en het biotech-bedrijf Base Clear in Leiden.

Het EU-geld is goed voor het in kaart brengen van vijf miljoen basenparen.

In juni heeft de VS toegezegd de screening van nog eens tien miljoen basenparen te financieren. Binnen vijf jaar is het hele genoom wel gescreend", verwacht prof. dr ir M. Koornneef, die bij de vakgroep Erfelijkheidsleer met mutanten van Arabidopsis werkt. Wanneer de gehele DNA-kaart klaar is (de plant telt tachtig tot honderd miljoen basenparen), betekent dit een flinke stimulans voor de genetische modificatie van landbouwgewassen. Want de genen die men vindt bij Arabidopsis hebben vaak hun verwanten bij mais, soja of tarwe.

De systematische screening van het DNA van Arabidopsis begon in september 1995 met een EU-project. Inmiddels hebben de Europese onderzoekers 1,3 miljoen basenparen opgehelderd. Ongeveer de helft van de tweehonderd al gevonden genen zijn bekend. Men weet bijvoorbeeld dat ze betrokken zijn bij de vetsynthese, de rijping of de celwandafbraak. Vijftig gevonden genen hebben verwanten in andere organismen, maar de functie ervan is nog niet bekend. Vijftig genen zijn nog niet eerder in andere organismen gevonden. Arabidopsis heeft naar schatting zo'n tachtigduizend genen.