Nieuws - 17 mei 2019

Trash runners rapen 144 kilo afval

tekst:
Lieke de Kwant

Blikjes, snoepverpakkingen, broodzakjes en plastic flesjes. Bijna 144 kilo van dergelijk ‘snackafval’ werd gisteravond tijdens de tweede Wageningse Trash Run van straat geraapt.

Deelnemers aan de Trash Run verzamelen afval op de campus. © Sven Menschel

De tweede editie van deze opruimwedstrijd trok 39 deelnemers, ietsje meer dan de eerste editie in 2017. Zij werden verdeeld in vier teams die vanaf Sportcentrum De Bongerd vier verschillende routes van 5,3 kilometer aflegden over de campus en door de stad. De teams verzamelden aanzienlijk meer troep dan twee jaar geleden: 144 tegen 110 kilogram. Winnaar werd het team dat zichzelf met vooruitziende blik ‘De winnaars’ had gedoopt. Dat raapte 42 kilo vuilnis – gemiddeld 4,2 per persoon.

Campus relatief schoon
De Trash Run is een initiatief van Wageningen Schoon en wordt gesteund door de gemeente Wageningen, atletiekvereniging Pallas ’67 en studentenatletiekvereniging Tartlétos. Naast veel gemeenteambtenaren en (jeugd)leden van Pallas deden er ook Tartléten aan mee.

Het viel de deelnemers op dat er vooral ‘snackafval’ te vinden is op straat, vertelt coördinator Hugo Hoofdwijk van Wageningen Schoon. Verder merkten ze op dat de campus relatief schoon is vergeleken met de omgeving. ‘Die wordt goed schoongehouden door de mensen van DonkerGroen. Alleen op de lastiger bereikbare plekken, zoals in de struiken en langs de slootkant, troffen de renners nog redelijk wat rommel aan.’

Volgend voorjaar verzorgt Wageningen Schoon opnieuw een Trash Run.