Wetenschap - 18 mei 1995
Toename (N2O)-emissie door vleesconsumptie
Toename (N2O)-emissie door vleesconsumptie
Uit de studie van Bouwman blijkt dat de belangrijkste lachgasbronnen van natuurlijke oorsprong zijn: de bodems in de tropen en de oceanen. Menselijke activiteiten zijn echter de belangrijkste bron van de toename. Bij het verbranden van fossiele en bio-brandstoffen en bij landbouwkundige activiteiten komen aanzienlijke hoeveelheden lachgas vrij. De landbouw neemt met 66 procent het voornaamste deel voor zijn rekening. Enerzijds via het gebruik van kunstmest, waarbij de stikstof in de bodem wordt omgezet in N2O. En anderzijds via dierlijke mest: een groot deel van de stikstof uit voer wordt weer uitgescheiden, waarbij lachgas ontstaat.
Bouwman verwacht dat de emissie in de komende tien jaar zal verdubbelen door de groei van de wereldbevolking en daarmee de voedselproduktie. Beperking van de vleesconsumptie lijkt me daarom de juiste oplossing." Volgens de promovendus is reductie van de emissie ook te bereiken door efficienter gebruik van stikstof in de landbouw en door aanpassing van bemestingstechnieken.