Nieuws - 20 juni 1996

Taxonomen willen collectie Afrikaanse planten behouden

Taxonomen willen collectie Afrikaanse planten behouden

Erg vervelend dat de minister zo'n oude koe weer uit de sloot haalt." Plantentaxonoom prof. dr ir L.J.G. van der Maesen reageert hiermee op onderwijsminister Ritzen, die de botanische collecties in Wageningen en Utrecht elders in de wereld wil onderbrengen.

Ritzen lanceerde dit plan tijdens de opening van de nieuwe behuizing van het Rijksherbarium in Leiden, dat de grootste collectie in Nederland herbergt, afkomstig uit Zuid-Oost Azie. Volgens de minister heeft Nederland geen geld voor het herbergen van ook nog Afrikaanse planten (700 duizend exemplaren in Wageningen) en Zuid-Amerikaanse planten (800 duizend exemplaren in Utrecht).

Volgens Van der Maesen is een beperking tot alleen Zuid-Aziatische planten eerder voorgesteld door de commissie die de onderzoekschool Biodiversiteit voorbereidde. Maar dit werd toen unaniem verworpen door de Nederlandse plantentaxonomen. Het is kapitaalvernietiging", meent de hoogleraar. En als Nederland de collecties wegdoet, kunnen we die landen ook niet meer ondersteunen bij het onderwijs en onderzoek naar biodiversiteit." Die ondersteuning is hard nodig, gezien het gebrek aan faciliteiten en taxonomen in de tropische landen. De drie taxonomische centra sturen een protestbrief om Ritzen van zijn idee af te helpen.