Nieuws - 1 februari 1996

Systeembeheerders gaan de markt op met LUW-netwerk

Systeembeheerders gaan de markt op met LUW-netwerk

Tot grote ergernis van de afdeling Informatisering en datacommunicatie (I&D) hebben drie systeembeheerders van de sector Plant- en gewaswetenschappen enkele tientallen bedrijven diensten aangeboden op het gebied van elektronische communicatie.


Onder de naam Tupea bieden de systeembeheerders tegen betaling toegang tot het netwerk van de Landbouwuniversiteit. Zo zouden leveranciers van de LUW gebruik kunnen maken van verschillende faciliteiten, zoals e-mail. De initiatiefnemers van Tupea zeggen hun plannen te hebben doorgesproken met sectordirecteur F.A.H.M. Schelbergen en te beschikken over diens toestemming.

De ergernis bij I&D komt volgens adjunct-hoofd G.P. Harting voort uit het feit dat Tupea niet heeft nagedacht over de juridische consequenties van het initiatief. In het licht van alle bezuinigingen begrijp ik dat de mensen daar meenden een goeie manier gevonden te hebben om geld voor de sector te verdienen. Maar dit leidt tot grote juridische problemen." Volgens Harting beschikt de Landbouwuniversiteit voor het gebruik van verschillende netwerkfaciliteiten en software over zogenaamde campuslicenties, die bepalen dat het gebruik van beperkt moet blijven tot studenten en medewerkers. Als derden op commerciele wijze toegang krijgen, kan dat volgens Harting leiden tot financiele claims en juridische procedures.

Hij noemt het onbezonnen dat Tupea niet is nagegaan of het aanbod juridisch door de beugel kan en begrijpt ook niet waarom de sectordirecteur de zaak niet heeft doorgesproken met zijn collega ir. R. Blom, de directeur Facilitaire en infrastructurele voorzieningen.

Tupea-woordvoerder J. Soolsma erkent dat de systeembeheerders vooraf geen contact hadden met I&D. Hij ziet nog niet helemaal op welke juridische problemen Harting doelt, maar verwacht dat een gesprek met Blom binnenkort opheldering verschaft. Sectordirecteur Schelbergen was niet voor commentaar bereikbaar.