Nieuws - 22 juni 1995

Studentenzaken werkt aan voorstel bestuursbeurs

Studentenzaken werkt aan voorstel bestuursbeurs

Studenten die een bestuursfunctie vervullen krijgen volgend jaar wellicht een studiebeurs van de Landbouwuniversiteit, op voorwaarde dat ze afzien van het recht op auditorondersteuning aan het einde van hun studie.


Hoofd studentenzaken drs J.G. Bosman en studentendecaan ir A. M. Leemans werken aan een regeling naar het Delftse model. De Technische universiteit Delft heeft dit jaar de bestuursbeurs ingevoerd.

Zo'n bestuursbeurs heeft voordelen voor student en universiteit. Voor de universiteit is de eenmalige verstrekking van een beurs goedkoper. Onder de huidige auditorregeling kunnen studenten twee keer aanspraak maken op financiele ondersteuning: wanneer ze door de nevenactiviteiten de tempobeurs niet halen en aan het einde van de studie, als het niet lukt op tijd af te studeren. Studenten zijn met een bestuursbeurs niet langer beperkt in het halen van extra vakken, zoals bij de auditorregeling, die slechts bedoeld is om de studie af te ronden. Bij auditorondersteuning mag het doctoraalpakket van een student niet groter zijn dan 5400 uur. Met een bestuursbeurs kunnen studenten hun studiefinanciering een jaar onderbreken.

Bij de categorie studenten die in aanmerking komen voor de bestuursbeurs denkt Bosman aan de zware bestuursfuncties die een jaar in beslag nemen, zoals de verenigingsbesturen, de universiteitsraad en de sportstichting. Onduidelijk is nog welke regeling wordt getroffen voor tijdrovende nevenfuncties die minder dan een jaar duren, zoals de organisatie van de algemene introductiedagen. Bosman hoopt de bestuursbeurs in september in te voeren, maar door de beperkte tijd is onzeker of dat lukt.