Nieuws - 6 april 2020

Studenten uit Peru weer thuis

tekst:
Albert Sikkema

De studenten Jildau van Dam en Ruben Lombarg, die tijdens hun stage in Peru vast kwamen te zitten door de coronacrisis, zijn terug in Nederland. Uiteindelijk konden ze mee met een Duits repatriëringsvliegtuig.

©Jildau van Dam

Jildau van Dam, bachelorstudent Land en Water Management, kon vanwege de corona-epidemie en de lockdown in Peru haar stage niet meer afronden en moest in haar huis blijven in de stad Cuzco. In overleg met WUR en de Nederlandse ambassade onderzocht ze de mogelijkheden voor repatriëring naar Nederland.

Ambassades
Van Dam en Lombarg kwamen via meerdere etappes in Nederland aan. Op 2 april konden ze met een Belgische bus mee, die hen van Cuzco naar de Peruaanse hoofdstad Lima bracht. Ze dachten toen dat ze mogelijk op 4 april met een Belgisch vliegtuig naar Brussel konden vliegen. Maar op 3 april kreeg Van Dam in Lima een telefoontje van de Duitse ambassade, dat ze mee konden met een Duits repatriëringsvliegtuig.
Of de andere twee Wageningse studenten in Cuzco inmiddels terug zijn in Nederland, weet Van Dam niet. De terugreis van Van Dam maakt duidelijk dat de Europese ambassades heel goed samenwerken bij het repatriëren van Europeanen uit Peru.