Nieuws - 7 november 1996

Studenten prefereren panda

Studenten prefereren panda

Studenten houden niet van goede doelen, maar als ze geld geven krijgen dieren en planten de voorkeur boven medestudenten die hun land moesten ontvluchten. Dat beeld rijst op uit een goede-doelenactie van studentenonderzoekers.

Zo'N dertigduizend studenten zijn vorig studiejaar ondervraagd over de OV-kaart. De onderzoekers (bureau NEA in Rijswijk) stelden degenen die meewerkten een bedrag van vijf gulden in het vooruitzicht.

Tweederde van de studenten koos ervoor dat bedrag zelf te houden; de rest ging in op de uitnodiging van NEA om het geld aan een goed doel te doneren. De onderzoekers hadden zelf al acht goede doelen uitgekozen.

Het Wereld Natuur Fonds komt glansrijk als eerste uit de bus: 12.300 gulden gaat naar de panda en zijn bedreigde vriendjes. Ook Artsen zonder Grenzen en Greenpeace, beide rond de achtduizend gulden, blijken tamelijk populair. De kankerbestrijders van het Wilhelmina Fonds spreken niet tot de verbeelding en krijgen tweeduizend gulden. Maar nog minder hebben de ondervraagde studenten over voor de UAF, de stichting voor vluchteling-studenten; die moet het doen met een magere 1.800 gulden.