Nieuws - 28 maart 1996

Studenten krijgen geen belasting terug

Studenten krijgen geen belasting terug

Studenten met een minimum-inkomen die bij de Stichting sociale huisvesting Wageningen (SSHW) onzelfstandige woonruimte huren, krijgen geen vrijstelling van de onroerend-zaakbelasting. De SSHW kaartte deze kwestie aan bij de gemeente, nadat de gemeenteraad vorig jaar besloot tot vrijstelling voor minima met zelfstandige woonruimte.


Na een briefwisseling met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) concludeert Wageningen dat vrijstelling voor de SSHW-huurders niet mogelijk is. De VNG verwijst naar een briefwisseling tussen de landelijke huurdersvereniging voor jongeren, VBS, en de ministeries van Binnenlandse zaken en Financien. De VBS kreeg medio vorig jaar als antwoord dat een kwijtscheldingsprocedure of ontheffing niet mogelijk is, aangezien de betalende student in principe niet bekend is bij de belastingheffer.

De onroerend-zaakbelasting wordt sinds vorig jaar opgelegd aan de verhuurder, hier de SSHW. Voorheen werd in panden met meerdere huurders de onroerend-zaakbelasting aan een willekeurige huurder opgelegd. In de praktijk bleek dat die te weinig juridische middelen heeft om de onroerend-zaakbelasting op medehuurders te verhalen. Omdat studenten nu de onroerend-zaakbelasting betalen aan de SSHW en daarom niet officieel bekend zijn bij de innende instantie, lees de gemeente, is er ook geen ontheffing mogelijk, aldus M.E. Bierman-Beukema toe Water van Binnenlandse zaken.