Nieuws - 2 maart 1995

Studenten bezetten VSNU-kantoor

Studenten bezetten VSNU-kantoor

Zo'n 35 vertegenwoordigers van studenten- en scholierenorganisaties uit heel Nederland hebben op 1 maart het kantoor van de Vereniging van samenwerkende Nederlandse universiteiten bezet van ongeveer half acht tot elf uur. De studenten willen dat de VSNU eist dat de prestatiebeurs niet in behandeling wordt gegeven aan de Tweede Kamer, tenzij er een keiharde garantie komt dat ernst wordt gemaakt met de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

De studenten hebben niet de kans gekregen met het bestuur van de VSNU over hun eisen van gedachten te wisselen, omdat de directeur onmiddellijke ontruiming van het pand eiste. Toen de studenten daaraan geen gehoor gaven is de politie ingeschakeld. Deze hield de studenten vast totdat was gecontroleerd of er vernielingen waren aangericht. Dat bleek niet het geval.

Woordvoerder van de studenten, Tim van der Wal, vindt het een veeg teken dat de VSNU-directeur weigerde zijn bestuur van de actie op de hoogte te stellen. Wel was hij op persoonlijke titel bereid de eisen te ondertekenen, omdat hij ze niet onredelijk vond. Aan die toezegging gaven de studenten gehoor. Van der Wal: Zo'n handtekening heeft geen enkele betekenis." De woordvoerder zegt dat de studenten nauwlettend zullen volgen wat de VSNU met de kwaliteitsafspraken gaat doen. Die vijfhonderd miljoen moet in zijn geheel daaraan worden besteed, anders komen we terug."