Nieuws - 24 oktober 1996

Student, Wobbe

Student, Wobbe

Ik heb me anderhalve week geleden bij uitzendbureau Dactylo ingeschreven voor tikwerk. Dat lijkt me beter werk dan laden en lossen of aan de lopende band staan. Er zijn drie ploegen; van zeven tot elf, van elf tot drie en van drie tot zeven uur 's avonds. Ik heb gekozen voor de vroege dienst want dan heb je nog wat aan je dag. Het is in Leusden, dus moet je om kwart over vijf 's morgens op. Ik heb me voor dinsdag, woensdag en vrijdag ingeschreven maar heb nog niets van het uitzendbureau gehoord.

Op maandag en donderdag ben ik actief bij Stichting Brug Wageningen, kortweg SBW. In SBW wordt door afgestudeerden samen gezocht naar werk of opdrachten. Het is eigenlijk een soort ingenieursbureau.

Ik solliciteer sinds maart en ben een keer op gesprek geweest. Bij de Hogeschool Delft zochten ze een docent milieukunde met specialisatie luchtkwaliteit. Dat sloot precies aan op mijn vakkenpakket, maar ik had geen ervaring. Daar wil ik trouwens wel een kritische noot over kwijt. Als je een half jaar werkloos bent en zo'n Nadoctoraal Onderzoeksproject (NOP) doet dan geldt dat wel als werkervaring. Waarom gelden afstudeervakken of stages dan niet als ervaring? Ik denk dat de Landbouwuniversiteit met die NOP-plaatsen alleen goedkope krachten in huis haalt.

Geschikte vacatures verschijnen ongeveer eens in de drie weken. Daarom ga ik het nu via-via en door open sollicitaties proberen. Op de vakgroep adviseerden ze om bij gemeenten, provincies of bij grote chemieconcerns te informeren.

De arbeidsmarkt voor milieuhygienisten is slecht, dat stond ook laatst in het LT Journaal. Ik weet van een paar richtingsgenoten, die dus ook de orientatie Milieu, arbeid en gezondheid hebben gedaan, dat zij nog bij bijvoorbeeld arbodiensten aan de slag kunnen komen. Maar dat past niet in mijn straatje.

Ik heb er geen spijt van dat ik na mijn hbo-opleiding aan het Van Hallinstituut in Groningen niet de arbeidsmarkt ben opgegaan. In mijn derde hbo-jaar werden de studenten nog voor hun afstuderen gevraagd. Maar ik rolde zo makkelijk door het hbo dat ik dacht dat er meer in zat. Je neemt dan het risico om drie jaar later tegen een krappe arbeidsmarkt aan te lopen.

Eigenlijk had ik al een jaar eerder, in september 1995, kunnen afstuderen. Maar ik heb de gok gewaagd en de afschaffing van de opkomstplicht afgewacht. Dat extra studiejaar heb ik besteed aan een afstudeervak in Slowakije. Dat was een follow-up van een groot internationaal onderzoek. In elk land werden twee gebieden, met veel en met weinig luchtverontreiniging, bemonsterd op het stikstofdioxidegehalte in de lucht.