Nieuws - 16 november 1995

Student, Vidonique

Student, Vidonique

Een vriendin van mij zat al in het bestuur van Amicitia Wageningen toen ik erbij kwam. Bij onze vereniging gaat het niet uitsluitend om gymnastiek en turnen. Amicitia is een sportvereniging. We bieden de Wageningers ook jazzdance, jiu jitsu, judo, conditietraining en sportfit 50+. Deze verbreding zie je ook bij andere verenigingen. We hoeven die takken van sport niet over te laten aan verenigingen of instellingen die bijvoorbeeld uitsluitend jazzdance of judo aanbieden. Alle groepen lopen goed en voorzien dus in een vraag.

Met het aanbieden van sportfit 50+ haken we in op de campagne Nederland in beweging die volgend jaar begint. In mijn stage bij het Nederlands instituut voor sport en gezondheid houd ik me daar ook mee bezig. We stellen een CD-i samen met informatie over sport en voeding. Die is bedoeld voor ouderen en chronisch zieken en moet hun gezondheid positief beinvloeden.

Met mijn functie in het bestuur van Amicitia vul ik mijn vrije tijd op, na een paar jaar bestuurswerk voor de studievereniging van mijn richting. Ik heb daar in vier jaar tijd ondermeer in de activiteiten-, ouderdag-, almanak- en sponsorcommissie meegedraaid. Gelukkig is er nu weer animo voor het bestuur van de studievereniging. De belangstelling onder leden voor bijvoorbeeld algemene ledenvergaderingen is nooit groot. Dat geldt ook voor de algemene ledenvergadering van Amicitia, afgelopen maandag. Daar zat slechts een moeder van een jeugdlid.

Ik heb de zorg op me genomen voor de nieuwsbrief en andere interne stukken van Amicitia. Gewoon omdat die taak nog vacant was. Verder geef ik op zaterdag gymles aan kleuters. Het is voor het eerst sinds de middelbare school dat ik me weer inzet voor het turnen. Toen ik een jaar of vijftien was, ben ik gestopt. Ik kwam toen niet verder met m'n prestaties. Bovendien streefden jongeren me voorbij, ondanks mijn inspanning om in de sub-top te blijven. Verder was de rivaliteit groot en de sfeer onprettig.

Met Amicitia proberen we van de turngroep meisjes weer een topgroep te maken die op niveau meetelt. Daarvoor hebben we een docent aangetrokken, Pascale Bemelen. Ze is gediplomeerd en heeft met de Nederlandse en Wereldkampioenschappen meegedaan. We proberen door deelname aan regionale wedstrijden door te stoten naar nationale wedstrijden.

Ik heb het idee dat het turnen in de lift zit, ondanks de geringe belangstelling van bijvoorbeeld de televisie. En het aantal jeugdleden groeit bij ons. Dat is toch opmerkelijk bij een individuele sport als turnen, die veel zelfdiscipline vraagt. En dat in tijden dat teamsporten als voetbal, volleybal en basketbal zeer populair zijn.